Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a solicitat urgent Grupului Naţiunilor Dezvoltate şi Emergente (G20) să continue cooperarea internațională cu Rusia.
„Nicio ţară nu poate rezolva problemele sigură. Este evident că trebuie să continue cooperarea, chiar dacă este mai greu când sunt tensiuni, nu este imposibil. Nu am niciun dubiu că vor exista discuţii substanţiale în cadrul G20”, a spus Kristalina Georgieva, potrivit cotidianului francez Le Figaro.
G20 a organizat o reuniune specială a miniștrilor de Finanţe, miercuri după-amiază, la Washington, însă anumiți miniștri străini au refuzat să participle la câteva întruniri oficiale deoarece erau prezenți oficiali ruşi.
Din G20 fac parte: Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Rusia, Argentinia, Brazilia, Mexic, China, India, Indonezia, Australia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia.
Reamintim faptul că, marți după-amiază, Kristalina Georgieva a declarat că utilizarea criptomonedelor nu permite țărilor, companiilor sau persoanelor fizice să scape masiv de sancțiunile internaționale, cum ar fi cele impuse Rusiei de către țările occidentale, potrivit agenție de presă AFP.
FMI: Criptomonedele nu scapă de sancțiunile internaționale
„Nu există dovezi solide că banii digitali pot fi folosiți pentru a eluda sancțiunile. De ce nu? Pentru că sistemul financiar are încă un rol important de jucat.
Nu suntem încă într-o etapă în care să vedem dovezi că aceasta este o modalitate de a ocoli sancțiunile. (…) Sancțiunile împiedică foarte clar tranzacțiile”, a declarat directorul general al FMI.
Subiectul este studiat îndeaproape de către FMI la nivel mondial. Cazul Rusiei, căreia țările occidentale i-au impus mai multe runde de sancțiuni economice de la începutul invaziei din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, este urmărit cu atenție deosebită.
Rusia se îndreaptă spre o monedă digitală
În ceea ce privește partea ucraineană, autoritățile „au fost foarte interesate de monedele digitale înainte de război. Așa că au depus multă muncă”, ceea ce, potrivit lui Georgieva, le-a permis ucrainenilor să primească ajutor „ieftin, rapid, să ajungă la cei care au nevoie de el și să fie distribuit imediat pentru a sprijini familiile”.
Cu toate acestea, a precizat ea, aceasta a fost o mică parte din ajutorul total care a fost desfășurat, aproximativ „100 de milioane de dolari”.
Directorul FMI a subliniat, de asemenea, că „Rusia însăși se îndreaptă spre o monedă digitală a băncii centrale. Nu a ajuns încă acolo, dar este interesată”.
Mai multe forme de criptomonede coexistă, de la bitcoin la monede digitale emise de băncile centrale, un subiect la care lucrează numeroase țări, printre care China, care se află într-un stadiu avansat și este în curs de testare în condiții reale, și Statele Unite, care încă se gândesc dacă să creeze un cripto-dolar.