Deficitele deja mari în multe ţări vor creşte în cazul statelor care au un sistem de pensii bazat pe solidaritate socială, respectiv pe principiul potrivit căruia pensionarii primesc bani din contribuţiile celor ce muncesc în prezent. La rândul lor, actualii contribuabili vor trebui susţinuţi de munca generaţiilor viitoare.
Deja, cheltuielile cu pensiile depăşesc veniturile din contribuţiile la sistem iar pentru a reuşi sa platească pensiile, statul este obligat să se împrumute sau să ia bani de alte domenii.
Potrivit FMI, problemele demografice, în special îmbătrânirea populaţiei, vor crea probleme din ce în ce mai mari la plata unor pensii rezonabile.
În acest context, instituţia financiară internaţională arată că există cel puţin trei căi pentru a rezolva aceasta problemă, respectiv reducerea pensiilor, majorarea contribuţiilor la sistemul de pensii şi creşterea vârstei de pensionare.
RRA aminteşte că, începând de anul trecut, valoarea pensiilor din România a fost decuplată de creşterea salariilor.
Potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, aceasta înseamnă că, în timp, puterea de cumpărare a pensiilor va scădea.
"An de an, pensia va fi într-o cursă perpetuă cu inflaţia, iar corecţia care să îl ajute să-şi protejeze venitul din pensie faţă de inflaţie se produce abia în anul următor pentru perioada închisă. Spre exemplu, pentru 2012 corecţia va fi făcută cu inflaţia de pe 2011", a spus liderul BNS.
Pensiile se indexează cu rata inflaţiei din anul precedent şi doar cu jumătate din creşterea salariului mediu pe economie iar începand cu anul 2030, pensiile vor fi majorate doar cu rata inflaţiei. O altă cale de echilibrare a sistemului de pensii aplicată deja în România este creşterea vârstei de pensionare.
Metoda este contestată de liderul BNS care spune ca soluţia pentru sistemul de pensii din Romania ar fi creşterea numărului de angajaţi.
"Prioritate absolută pentru România nu ar trebui să fie nici creşterea contribuţiilor, pentru că ele sunt deja destul de sus ca nivel, nici creşterea vârstei de pensionare, pentru ca ea oricum s-a produs anul trecut, cel mai important lucru este să creştem numărul de persoane ocupate. Fiecare loc de muncă însă trebuie să contribuie la sistemul de securitate socială, evident şi la componenta de pensii. Asta e prioritatea absolută. Când ai patru milioane şi un pic de salariaţi şi ai un pic peste şase milioane de beneficiari, de pensionari, e clar ca sistemul nu-l poţi tine în echilibru", a explicat liderul de sindicat.
Potrivit analizei FMI, cea mai bună metodă pentru reducerea deficitului sistemului de pensii este creşterea vârstei de pensionare. În acest fel creşte suma totală contribuită de fiecare persoană, este redusă ca valoare totală plata către fiecare pensionar şi este încurajat consumul, pentru că o persoană activă are nevoi mai mari decât una pensionată.
În România, până în 2015, vârsta de pensionare va creşte la 65 de ani la bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.
Ulterior însă, vârsta de pensionare pentru femei va continua să crească treptat urmând să ajungă, în 2030, la 63 de ani.
SURSA: Agerpres