Listarea companiilor de stat precum Hidroelectrica ar ridica România la statutul de piaţă emergentă, iar costul creditării ar scădea, a declarat, miercuri, şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir, într-o conferinţă de presă.
"Întreprinderile de stat au făcut parte din programul nostru de ceva vreme. Progresele în cadrul procesului de privatizare şi restructurare au stagnat şi este esenţial să se încerce accelerarea reformelor în aceste domenii. Este vorba de implementarea mai rapidă a prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanţa corporativă, dar se referă şi la accelerarea unor IPO-uri care sunt avute în vedere, cum ar fi Hidroelectrica, la care pasul următor este numirea, în aprilie, a Consiliului de Supraveghere. Astfel de IPO-uri, dacă au succes, ar contribui foarte mult în ridicarea României la ţară emergentă de către băncile de investiţii, acest lucru având multe beneficii pentru România, printre care reducerea costului creditării", a spus Baqir.
În ceea ce priveşte fondurile europene, el a precizat că o absorbţie aproape de 100% ar creşte PIB-ul potenţial.
"Este un acord şi un consens general la nivelul autorităţilor şi al celorlalte părţi implicate cu privire la progresele făcute şi la obiectivele de a înregistra alte progrese. După estimările noastre, creşterea potenţială din România ar putea câştiga un procent dacă ritmul de absorbţie al Fondurilor Europene este majorat până la 100%", a mai arătat oficialul FMI.
Acţionarii Hidroelectrica au prelungit, recent, până la data de 7 august 2017, scrisoarea de angajament cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley&Co International plc şi Raiffeisen Capital & Investment SA în vederea listării la bursă a producătorului de energie.
La începutul acestui an, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, arăta că listarea Hidroelectrica ar putea upgrada România la statutul de piaţă emergentă, iar unul dintre efecte ar fi majorarea pensiilor pentru 6 milioane de români.
În 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.
În cadrul acestui proces, în urma unei licitaţii organizate în ianuarie 2014, a fost selectat sindicatul de intemediere format din Morgan Stanley şi Raiffeisen, cu care s-a semnat o scrisoare de angajament în februarie 2014.
Statul român deţine 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea.
AGERPRES