Recuperarea economiei mondiale a început, însă sustenabilitatea acesteia depinde de creşterea exporturilor Statelor Unite şi a importurilor statelor din Asia, în special China, a declarat economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard, citat de Reuters.
Produsul Intern Brut la nivel mondial ar putea să scadă sub valoarea înregistrată înainte de declanşarea crizei finaciare, a adăugat el.
„Schimbarea nu va fi simplă. Criza a lăsat urme adânci, care vor afecta cererea şi oferta pentru mulţi ani”, a afirmat Blanchard.
Consumul din Statele Unite, reprezentând 70% din economia americană şi o parte importantă a cererii mondiale, nu va reveni rapid la nivelul de dinaintea crizei economice, întrucât populaţia se confruntă cu pierderi de mii de miliarde de dolari ca urmare a declinului preţurilor locuinţelor şi al pieţelor de capital.
Americanii, mai conştienţi de riscurile cu un grad redus de probabilitate
Consumatorii din SUA nu vor reveni la obiceiurile anterioare crizei privind cheltuielile, iar atât partenerii comerciali, cât şi Statele Unite, vor trebui să se adapteze. Ţările cu economii emergente din Asia, mai ales China, trebuie să joace un rol important în acest proces, a adăugat el.
„Din punctul de vedere al SUA, o scădere a surplusului de cont curent al Chinei ar putea contribui la creşterea cererii şi susţinerea recuperării economiei americane. Ar creşte importurile din Statele Unite, sprijinind astfel revenirea economiei mondiale”, a spus Blanchard.
Pentru ca autorităţile chineze să crească cererea internă, trebuie să ofere un sistem de asigurări sociale mai puternic şi să sprijine accesul populaţiei la credite, încurajând consumul şi nu economisirea.
„Avansul importurilor Chinei şi aprecierea yuanului (moneda naţională chineză – n.r.) vor creşte exporturile nete ale Statelor Unite”, a adăugat oficialul Fondului.
FMI: creştere economică de 2,5% în 2010
Fondul a modificat în iulie prognoza din aprilie, care indica scăderi de 1,3% în 2009 şi o creştere de 1,9% în 2010. Pentru Uniunea Europeană, FMI estimează o contracţie economică de 4,7% în 2009 şi 0,1% anul următor.
În cazul României, FMI se aşteaptă la o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.
SURSA: Mediafax