”Nu suntem gata să începem negocieri”, a afirmat într-un comunicat şeful misiunii FMI, Christopher Jarvis, la încheierea unui sejur de o săptămână şi jumătate în Belarus, informează AFP. Negocierile privind un program ar necesita un acord între toţi responsabilii politici, inclusiv la cel mai înalt nivel, pentru adoptarea unui ansamblu complet şi coerent de măsuri destinate reinstaurării stabilităţii şi angajarea pe calea unei reforme structurale profunde, a explicat el.
”Va trebui, de asemenea, să ne convingem în legătură cu faptul că un nou program va fi susţinut de statele membre ale FMI”, a adăugat Christopher Jarvis. Autorităţile de la Minsk au anunţat încă din vara anului trecut că doresc să încheie un nou acord de împrumut cu FMI în valoare de 3,5 – 7 miliarde de dolari. Guvernul de la Minsk a cerut ajutorul FMI după ce a fost nevoit să devalorizeze rubla, supuspă la presiuni de deficitul comercial mare, creşterile salariale şi împrumuturile oferite de guvern înainte de alegerile prezidenţiale din decembrie.
În luna octombrie 2011, reprezentanţii FMI au efectuat o vizită în Belarus, dar răspunsul a fost acelaşi.
Belarus, ţară aflată sub sancţiuni occidentale din cauza reprimării opoziţiei, duce o politică economică foarte departe de canoanele liberale ale FMI, cu control asupra preţurilor şi ratei de schimb, cu întreprinderi publice predominante şi un deficit bugetar ridicat.
”Pentru moment nu vedem un plan coerent pentru economie. Credem că un obiectiv de creştere economică de 5 % pentru 2012 este nerealist”, a afirmat Jarvis.
”Recomandăm liberalizarea preţurilor, acordarea unei mai mari autonomii şefilor întreprinderilor de stat, facilitarea pentru salariaţi a migraţiei de la locuri de muncă din industrii în declin către altele în expansiune, precum şi creşterea rolului sectorului privat printr-o reformă a băncilor, privatizări şi măsuri care să atragă investiţii atât din străinătate, cât şi antreprenori beloruşi”, a precizat reprezentantul FMI.
Sursa: Agerpres