Rezervele internaţionale nete ale Băncii Naţionale a României (BNR) vor putea să scadă în acest an cu maxim 9 miliarde de euro, faţă de nivelul de 25,53 miliarde euro calculat pentru finele lui 2008, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul stand-by cu FMI, publicat miercuri.

Rezervele internaţionale nete ale BNR sunt definite în euro ca diferenţă între activele externe brute şi pasivele externe brute.

Potrivit Mediafax, memorandumul stabileşte şi limite trimestriale pentru reducerea rezervelor. Activele externe brute includ Drepturile Speciale de Tragere deţinute de banca centrală, rezervele la FMI, numerarul, titlurile şi depozitele în valute convertibile din străinătate, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere semnat de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional.

Pe de altă parte, pasivele externe brute sunt reprezentate de toate datoriile rezidenţilor şi nerezidenţilor şi creditele în derulare de la Fond.

Fondul este de acord cu o eventuală reducere a rezervelor internaţionale nete de cel mult 7,6 miliarde euro până la jumătatea anului. Pentru luna septembrie limita este de 8,72 miliarde euro, iar pentru finele anului a fost fixată la 9 miliarde de euro.

FMI a stabilit că rezervele internaţionale nete pot fi reduse cu doar 500 de milioane de euro în 2010.

Ţintele pentru rezervele internaţionale nete vor fi ajustate în funcţie de evoluţia plăţilor convenite prin program pentru finanţarea deficitului bugetar de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Potrivit datelor şi metodologiei BNR, rezervele valutare la banca centrală se situau la 31 decembrie 2008 la 26,22 miliarde de euro, în scădere de la 27,228 miliarde euro la 30 noiembrie, dar în urcare cu 913 milioane euro faţă de valoarea la finele anului 2007, de 25,307 miliarde euro.

La finele lunii mai, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 26.852 milioane euro, în creştere cu 2 miliarde faţă de luna aprilie, pe fondul intrării primei tranşe din împrumutul de la FMI.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern a fost discutat şi aprobat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în luna mai, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, a fost disponibilă imediat după aprobare şi a intrat în contul Băncii Naţionale.

Prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană va intra în România la începutul lunii iulie.

SURSA: Mediafax