FMI: Riscurile asupra economiei româneşti au crescut puternic după înrăutăţirea crizei din zona euro

Riscurile la adresa revigorării economiei româneşti au crescut semnificativ din cauza înrăutăţirii crizei financiare din zona euro, se arată în raportul elaborat de experţii Fondului Monetar Internaţional în urma celei de-a treia evaluări a acordului de supraveghere preventivă, care s-a derulat la sfârşitul anului trecut.

Potrivit instituţiei financiare internaţionale, perspectivele de creştere economică a României s-au înrăutăţit considerabil iar şocurile negative viitoare nu pot fi excluse. În acest context, FMI estimează un avans de 1,8% al economiei româneşti în acest an, în scădere faţă de ultimele previziuni ale instituţiei care indicau o creştere a Produsului Intern Brut de 2% în 2012.

‘Aceste şocuri vor afecta perspectivele economiei prin accentuarea nervozităţii în sectorul financiar, reducerea exporturilor şi o mai mare dificultate în finanţarea datoriei externe’, precizează documentul elaborat de FMI.

În varianta de toamnă a prognozei pe termen mediu 2011-2015, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit de asemenea în scădere proiecţia de creştere economică pentru 2012, de la 4% cât estima în primăvară, la 1,8% – 2,3%.

Executivul de la Bucureşti a întocmit proiectul de buget pentru anul 2012 plecând de la un deficit de 1,9% din PIB şi o creştere economică de 2,1%. Potrivit FMI, Produsul Intern Brut în 2012 va fi de 580,661 miliarde lei.

Pe de altă parte, documentul elaborat de instituţia financiară internaţională estimează o rată anuală a inflaţiei de 3,3% în acest an şi un deficit de cont curent de 5,9%. Rata şomajului este previzionată la 5,8%.

Experţii Fondului Monetar Internaţional vor avea marţi o serie de discuţii tehnice cu autorităţile din România, misiunea FMI urmând să înceapă, oficial, miercuri cea de-a patra evaluare a acordului cu România.

Misiunea FMI se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2012, potrivit unui anunţ făcut pe 11 ianuarie de reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Alături de echipa FMI se vor afla şi echipele de negociatori ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Delegaţia FMI, CE şi BM se va întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.

Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România.

La încheierea misiunii de la finele anului trecut, Jeffrey Franks, a apreciat că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametri stabiliţi cu acesta.

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanşat de o criză în regiune, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.

Toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale.
SURSA: Agerpres