Economia României va înregistra, în 2012, o creştere cuprinsă între 1,8% şi 2,3%, a declarat şeful delegaţiei FMI în România, astăzi, la conferinţa organizată cu prilejul finalizării misiunii de evaluare.
La rândul său, István Szekély, şeful misiunii Comisiei Europene în România, a spus că apreciază faptul că guvernul a adoptat o politică prudentă pentru 2012. "Ţinta de deficit bugetar pentru 2012 de 1,9% este extrem de ambiţioasă. A ajunge să scădem deficitul sub 3% din PIB e un angajament cheie faţă de FMI şi UE", a precizat acesta.
Potrivit oficialului Comisiei Europene, utilizarea fondurilor europene este una din sursele cele mai mari de creştere economică, neexploatată până acum. "Acceptăm preocupările lui Leonard Orban pentru prioritizarea proiectelor şi realocare, acolo unde este esenţial", a adăugat István Szekély.
Pensiile și salariile ar putea crește la jumătatea anului 2012
La rândul său, Jeffrey Franks, a afirmat că, pentru anul viitor, s-a convenit reducerea în continuare a deficitului bugetar la sub 3% din PIB în termeni ESA (incluzând arieratele – n.r.). "În termeni cash, am fost de acord să se atingă o ţintă de 1,9% din PIB", a precizat acesta.
Potrivit oficialului FMI, realizarea ţintei de deficit va presupune măsuri dificile, printre care îngheţarea salariilor şi pensiilor. "În condiţiile în care bugetul va permite acest lucru, am fost de acord să existe o majorare moderată în a doua jumătate a anului", a adăugat Franks.
Potrivit acestuia, Guvernul României trebuie să continue eforturile de a impulsiona investiţiile publice prin absorbţia fondurilor europene.
Totodată, Franks a spus că autorităţile române au eliminat aproape total arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor sociale. Cu toate acestea, reducerea datoriilor companiilor de stat, care sunt acum la 4% din PIB, abia a început.
"Implementarea reformei la bugetul de stat este provocarea cea mai importantă cu care se confruntă autorităţile. Este nevoie de noi resurse de capital, în special în energie", a precizat șeful delegației Fondului Monetar.
Să scăpăm de băieții deștepți
Potrivit lui Franks, nu ne putem aştepta să beneficiem pe deplin de avantajele capitalului privat dacă investitorii nu deţin un pachet de control.
Acesta a precizat că, în ultimele luni, s-au făcut progrese în pregătirea societăţilor pentru privatizare, însă, că în multe aspecte progresul nu a fost satisfăcător.
"Trebuie să scăpăm de un sistem în care băieţii deştepţi se bucură de profituri nemeritate", a decarat Jeffrey Franks.
Băncile din România fac față crizei
Conform acestuia, sistemul bancar românesc a făcut faţă crizei.
Franks mai spune că BNR îşi menţine vigilenţa în rolul de autoritate de supraveghere. "Cea mai bună strategie este să fim pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat oficialul FMI.
Având deja acest acord de tip preventiv, România este situată relativ bine.
Credem că suntem într-un acord care va rămâne de tip preventiv şi nu va fi necesară folosirea de sume, mai spune acesta.
"Nu cerem ca preţurile pentru electricitate să fie aduse în rastimp scurt la nivelul de la nivel mondial", a spus Franks referitor la subiectul liberalizării prețurilor la energie.
"România importă gaz din Rusia la preţuri foarte înalte şi cere consumatorului un preţ foarte mic. Ar fi o strategie bună pentru România să ceară un preţ realist al gazelor şi să scadă consumul, stimulând totodată companiile care produc gaze să producă mai mult", a conchis reprezentantul Fondului Monetar.