Şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Europa, Marek Belka, a declarat că România are „perspective bune” pentru următoarele trimestre şi că aprobarea celei de-a treia tranşe a acordului nu ar trebui să întâmpine dificultăţi, singura problemă fiind aprobarea bugetului pe 2010 în Parlament.
El s-a arătat încrezător că România va primi a treia tranşă a pachetului de finanţare, după aprobarea bugetului de austeritate pentru anul 2010, potrivit Reuters.
„România este o ţară membră a Uniunii Europene, cu o bancă centrală independentă şi solidă. Nu văd nicio problemă aici. Consider că România are perspective bune pentru următoarele trimestre”, a spus Belka.
O misiune a Fondului va sosi în România, în ianuarie, pentru evaluarea acordului.
„Nu ar trebui să existe probleme cu acordarea celei de-a treia tranşe. În ianuarie, FMI va trimite o misiune în România pentru a începe negocierile de încheiere a evaluării. Singura piedică este aprobarea bugetului pe anul următor de către Parlament, însă nu cred că vor exista probleme în această privinţă”, a adăugat Belka.
Parlamentul se va reuni în şedinţă de plen din data de 11 ianuarie, în sesiune extraordinară, pentru dezbaterea proiectului de buget de stat pe anul 2010. Deputaţii şi senatorii vor ca proiectul să fie adoptat până la 15 ianuarie.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.
O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti în decembrie pentru discuţii tehnice în ceea ce priveşte bugetul pe 2010, însă încheierea evaluării, necesară pentru acordarea celei de-a treia tranşe, a fost amânată pentru luna ianuarie.
Instituţia internaţională estimează o contracţie economică de maxim 7% pentru România în 2009, urmată de o creştere a PIB cu 1,3% în 2010.