TVA nu are nevoie să crească în România

România nu are nevoie de creșterea TVA! România nu are nevoie de asistență financiară din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), arată instituția. Keese Martijn, șeful misiunii FMI pentru țara noastră spune că nu este necesară o creștere a TVA.

Martijn a subliniat importanța punerii finanțelor publice pe o traiectorie sănătoasă. El a salutat pachetul fiscal recent adoptat ca un prim pas crucial în această direcție.

„Reiterăm faptul că este important ca România să pună finanţele publice pe o cale sănătoasă, făcând o restructurare corespunzătoare a zonei fiscale. Vedem că pachetul fiscal va fi un prim pas foarte important în această direcţie.

În ce priveşte sprijinul FMI, primul lucru pe care vreau să-l menţionez este că fiecare ţară membră are dreptul să solicite asistenţa FMI.

Dar în această etapă nu vedem nevoia ca România să facă acest lucru şi nu scontăm să apară o asemenea necesitate, motiv pentru care n-am avut asemenea discuţii cu autorităţile”, a spus Kees Martijn.

FMI declaratii
Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în România. SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Impozitarea progresivă în România

În ceea ce privește posibilitatea introducerii impozitării progresive, Martijn a menționat că acest subiect a fost discutat anterior și că este necesară o curățare a sistemului fiscal înainte de a implementa astfel de măsuri.

El a subliniat că actualul sistem de impozitare unică nu va mai putea exista în viitor și că o taxare progresivă ar trebui luată în considerare în viitor.

„Posibilitatea impozitării progresive este un subiect pe care l-am discutat acum un an cu autorităţile dumneavoastră şi a reieşit că un prim pas necesar este acela al curăţării sistemului fiscal.

În ce priveşte golurile legislative, scutirile şi preferinţele atunci taxa unică pe care o aveţi acum nu va mai putea exista şi va trebui să vă gândiţi la o taxare progresivă.

Trebuie mai întâi să vă asiguraţi că fiecare îşi plăteşte cinstit partea sa, iar pachetul fiscal a oferit un prim pas în această direcţie”, a declarat Kees Martijn.

Creșterea TVA în România

Cu privire la posibilitatea creșterii TVA în cazul în care pachetul fiscal nu va fi implementat, Martijn a declarat că sunt necesare măsuri prietenoase cu creșterea economică pentru a reduce deficitul fiscal în 2024 și în anii următori.

Cu toate acestea, el a menționat că Guvernul are instrumentele necesare și că, în acest moment, FMI nu propune creșteri fiscale semnificative, cum ar fi creșterea TVA.

Acesta a spus „Am vorbit despre gama de măsuri în ce priveşte veniturile care ar putea ajuta la reducerea deficitului fiscal în 2024 şi după acest an.

Sunt măsuri care sunt prietenoase faţă de creşterea economică şi credem că multe dintre ajustări sau toate ajustările pot fi realizate cu aceste măsuri.

Sperăm că acest lucru va fi posibil pentru a evita creşteri fiscale mai drastice, cum ar fi creşterea TVA, dar ne dăm seama că Guvernul are toate instrumentele pe masă şi în acest moment nu propunem asemenea creşterii.

Pe baza informaţiilor pe care le avem în momentul de faţă”.

FMI a subliniat, de asemenea, necesitatea unor alte reforme în ceea ce privește taxele pentru a crește:

  • veniturile
  • eficiența
  • corectitudinea

Acestea includ:

  • eliminarea scutirilor, privilegiilor și lacunelor fiscale
  • o eficientizare a TVA
  • implementarea unui impozit reformat pe proprietate
  • utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei
  • tranziția la o economie cu emisii neutre de carbon