FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

„În prezent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează la noul cadru macroeconomic al României, în contextul primei evaluări asupra acordului stand-by, de la începutul lunii august. Noua prognoză de scădere economică luată în calcul în noul cadru se situează între 7% şi 8%”, au declarat pentru Mediafax surse care vor participa la discuţiile cu FMI din luna august.

FMI încă nu au stabilit o cifră exactă deoarece aşteaptă anumite date despre evoluţia economiei în trimestrul doi, însă din informaţiile culese până acum, noua estimare a PIB va fi situată în acest interval. Cel mai probabil şi ceilalţi indicatori macroeconomici vor fi modificaţi, însă în ceea ce priveşte deficitul de cont curent şi inflaţia, ajustarea se va face în jos, au afirmat sursele citate.

Suntem „în grafic”

Economia s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă unii economişti sunt de părere că PIB-ul ar putea înregistra niveluri şi mai scăzute în trimestrele următoare, astfel că s-ar putea afirma că „suntem în grafic” în ceea ce priveşte noua prognoză a FMI.

La negocierea acordului, autorităţile române şi reprezentanţii FMI au convenit criterii de performanţă pentru deficitul bugetar şi inflaţie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scădere a PIB cu 4,1% în acest an.

SURSA: Mediafax