Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, este de părere că schimbările climatice un risc fundamental la adresa stabilităţii economice şi financiare. În acest context, aceasta a prezentat planurile instituţiei de a sprijini investiţiile în tehnologiile verzi, care vor stimula creşterea economiei mondiale, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Totodată, oficialul FMI a mai menționat că economia mondială ar putea creşte cu 0,7% în următorii 15 ani şi ar putea fi create milioane de locuri de muncă dacă urcă semnificativ preţul carbonului şi sunt extinse investiţiile în infrastructura verde.
Pandemia de coronavirus a avut și ea un impact major asupra creșterii economice, a mai precizat directorul general.
„Vedem schimbările climatice ca un risc fundamental la adresa stabilităţii economice şi financiare şi vedem acţiunile de protejare a mediului ca pe o oportunitate de a redresa creşterea economică, în special în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi de a genera noi locuri de muncă”, a spus Kristalina Georgieva, la summitul dedicat adaptării la schimbările climatice.
Planul FMI pentru o economie mai rezistentă.
Toodată, Georgieva a mai menționat că instituția pe care o conduce adoptă măsuri în patru sectoare pentru a accelera tranziţia la economia rezistentă la schimbările climatice, cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
De asemenea, Fondul Monetar Internațional urmează să lanseze anul acesta noul „Tablou de bord dedicat schimbărilor climatice” pentru a urmări impactul economic al riscurilor climatice şi măsurile necesare pentru atenuarea lor.
„Rezistenţa la schimbările climatice este o prioritate urgentă. De aceea o plasăm în centrul a ceea ce facem anul acesta şi în următorii ani”, a mai afirmat directorul general.
În același timp, oficialul a mai subliniat faptul că Fondul Monetar Internațional va integra factorii climatici în evaluările anuale economice ale statelor și de asemenea se va concentra pe adaptarea ţărilor extrem de vulnerabile şi pe preţul carbonului în evaluarea emiţătorilor mari.