Reprezentații asigurătorilor și brokerilor de asigurări din România au avut ocazia de a-și exprima poziția privind crearea Autorității de Supraveghere Financiară și in fața Fondului Monetar Internțional. UNSICAR și UNSAR, cele două uniuni care reprezintă profesioniștii din piața locală de asigurări, nu au făcut niciun secret din faptul că se împotrivesc construiri unei magastructuri de supraveghere, mai ales într-un termen atât de scurt ca cel dat de Guvern, doar trei luni.
Oamenii de la FMI, veniți la București pentru a negocia încheierea unui nou acord cu țara noastră, i-au ascultat pe asigurători, le-au dat dreptate mai ales în privința grabei cu care autoritățile doresc înființarea noii structuri, și i-au sfătuit pe profesioniști să se adreseze organizațiilor care îi reprezintă la nivel european.
”FMI a acceptat faptul că Guvernul se grăbește. Reprezentanții Fondului au lăsat însă de înțeles că nu se pot implica direct, pe lângă autorități, pentru a stopa procesul de înființare a ASF. Au sfătuit însă profesioniștii să se adreseze asociațiilor europene de profil, unde ar putea găsi sprijin”, au declarat, pentru Capital, surse apropiate situației.
De asemenea, UNSAR si UNSICAR au mai transmis celor de FMI ca argumentul Guvernului potrivit caruia CSA trebuie desfiintat pentru ca a aschimbat trei presedinti in doi ani nu poate fi valabil, in conditiile in care CSA ar fi inlocuit cu un organism mai degraba politic. În aceste zile, o delegație FMI se află la București pentru a discuta cu autoritățile încheierea uui nou acord. După toate aparențele, negocierile vor fi unele mai dificile decât până acum, având în vedere că Guvernul a eșuat să îndeplinească mai multe obligații impuse de Fond.
 
Lege parcă picată din cer
La finele anului trecut, Ministerul Finanțelor, pe atunci condus încă de Florin Georgescu, a decis să publice pe site-ul instituției un proiect de Ordonanță de Urgență care anunța desființarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare și a Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private din România. În locul lor, Guvernul dorește construirea Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), structura care ar urma să gestioneze piețe de nu mai puțin de 6 miliarde de euro, ca arbitru comun al asigurărilor, Bursei, și pensiilor private din România.
Timpul acordat de autorități pentru  constituirea megastructurii a fost de trei luni. În luna martie, autoritățile vor ca ASF să fie operațională. Specialiștii însă, prea puțin consultați până acum, se gândesc cu groază la posibilitatea ca activitatea lor sa fie coordonata de oameni numiti exclusiv pe criterii politice.  
Asigurătorii spun că nu au fost întrebați…
„O decizie de unificare a supravegherii pieţei de asigurări, de capital şi respectiv a fondurilor de pensii private – pe lângă faptul că este necesar să facă obiectul unei ample dezbateri cu asociaţiile profesionale a societăţilor care sunt subiecte ale supravegherii – trebuie să aibă la bază, înainte de orice, o justificare prudenţială şi economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezavantajelor aferente“, spunea Florentina Almăjanu, director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare.
Uniunea  arată că decizia constituirii ASF nu poate fi argumentată exclusiv prin existenţa unei parctici europene, în condiţiile în care doar puţin peste jumătate din ţările UE au o astfel de structură. În plus, UNSAR arată că, în cele mai multe ţări care au adoptat această practică, supravegherea comună include şi băncile, iar în ţările respective, pieţele financiare au o tradiţie de sute de ani, spre deosebire de cazul României. 
Voci din zona companiilor de asigurări arată că ASF ar putea fi o piedică în calea reformelor începute în ultima vreme pe piaţa de specialitate. „Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a luat unele măsuri importante pentru piaţă, cum ar fi cele privind RCA. Dacă CSA dispare, nu sunt atât de sigur că aceste măsuri vor mai putea fi aplicate“, spune o sursă din piaţă.
…ca și brokerii de asigurări
UNSICAR, uniunea brokerilor de asigurări, care generează aproape 85% din primele de asigurări intermediate în România – consideră că proiectul de comasare a celor trei autorități de supraveghere financiară, respectiv a asigurărilor, pensiilor private și a pieței de capital, ar trebui discutat cu reprezentanții acestor piețe, pentru a se evita posibilele sincope și disfuncționalități ce pot apărea în activitatea desfășurată de aceștia.
Discutarea acestui proiect cu reprezentanții piețelor devine cu atât mai necesar, cu cât autoritățile au anunțat că intenționează crearea noului organism de supraveghere într-o scurtă perioadă de timp, și anume în maximum trei luni. UNSICAR (Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România) consideră că principala prioritate a pieței de asigurări este consolidarea acesteia, iar acest lucru poate fi realizat doar prin reducerea deficitului de protecție și de încredere a populației în această industrie. În opinia noastră, crearea sistemului de asigurări obligatorii de sănătate și recunoașterea deductibilității fiscale a primelor plătite pentru asigurări ar susține dezvoltarea și consolidarea industriei de asigurări.
Teorie îngrijorătoare
În cercurile specialiştilor, circulă şi o teorie chiar mai radicală, potrivit căreia Guvernul vrea să grăbească constituirea ASF pentru a face rost de bani pentru plata despăgubirilor către cei păgubiţi de FNI. Aceste plăţi au fost decise de instanţele din România şi ar trebui să fie făcute de CNVM.
„CNVM beneficiază, în prezent, de o lege care o fereşte de eventualele executări silite. Din 2013, această lege îşi încetează efectele. Cum CNVM dispare, iar ASF va prelua atât activele, cât şi datoriile ei, există riscul să fie executat silit, de exemplu, Fondul de Garantare a Asigurărilor, care este constituit din bani privaţi şi nu poate face, teoretic, obiectul unor despăgubiri asumate de stat. Orice este posibil“, arată surse din piaţă. Fondul de Garantare dispune, în acest moment, de circa 160 de milioane de euro, iar aceşti bani ar trebui să fie folosiţi exclusiv pentru a acoperi un eventual faliment al unei societăţi de asigurare din România.