"Noi am fost de acord cu ministrul şi cu autorităţile că sectorul sanitar are nevoie de doi paşi. În primul rând, trebuie să se reducă deficienţele şi risipa şi să se folosească mai bine resursele existente, de exemplu prin centralizarea sistemului de achiziţii publice la spitale. Deci, dacă se cumpără tifoane, bandaje, pentru toate spitalele de stat este clar că întotdeauna costul va fi mai mic decât dacă s-ar cumpăra la fiecare spital în parte. Sunt multe măsuri care pot fi implementate şi care ar permite să se meargă înainte cu banii existenţi în sectorul sanitar, pentru ca acest sector să fie unul sustenabil din punct de vedere financiar şi pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite. Pentru a-l pregăti pentru viitor este nevoie de mai mult de atât", a spus Vrijer.
Potrivit acestuia este nevoie de o reformă mai profundă şi, la momentul în care sectorul funcţionează mai bine, să se acorde mai multe resurse.
"S-a încercat să se facă o lege de reformă cuprinzătoare şi ştiţi cum se întâmplă, pe măsură ce lucrezi la o asemenea lege tot adaugi şi ajunsese proiectul de lege la 800 de pagini. Este dificil de gestionat o asemenea lege. Ministerul, în acord cu Guvernul, şi noi am fost de acord, a spus nu. Deci se va face o strategie în sectorul sanitar şi, pas cu pas, vom face îmbunătăţirile pe măsură ce lucrurile avansează, din mers. Noi credem că aceasta este o abordare realistă a acestei probleme. În loc să ai o lege foarte mare care nu poate fi implementată pentru că există controverse, că aplicarea ar fi prea dificilă, este mai bine să existe o viziune clară a ceea ce trebuie făcut în acest sector şi apoi să se treacă la implementarea sa. Am fost impresionaţi de planurile pe care le are domnul ministru pe viitor, de aceste intenţii pe care le are", a explicat şeful misiunii FMI.
Potrivit acestuia, în loc să se facă o diferenţă între spitalele private şi publice, s-a discutat cu ministrul de resort că ar fi bine să se înceapă definirea pachetului de bază de servicii şi medicamente care să fie decontate de Casa de Sănătate "şi acest pachet de bază se va încadra în posibilităţile financiare ale sistemului de asigurări".
‘Dacă este nevoie de furnizori privaţi de servicii de sănătate, şi în mod clar este nevoie, nu cred că este o idee bună să începem să facem discriminări între public şi privat’, a mai spus Vrijer.