Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, joi, în scădere, estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, citând 'surprizele economice negative' venite din SUA şi China precum şi agravarea riscurilor geopolitice în Ucraina şi Orientul Mijlociu, transmite AFP.
Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,4% în 2014 , ceea ce reprezintă un recul de 0,3 puncte comparativ cu precedentele estimări publicate în luna aprilie a acestui an, se arată în raportul cu privire la 'Perspectivele economiei mondiale' publicat joi de FMI. În ceea ce priveşte prognoza pentru 2015 aceasta a rămas nemodificată la 4%.
Revizuirea 'reflectă atât evoluţia negativă înregistrată în primul trimestru, în special în SUA, dar şi perspectivele mai puţin optimiste pentru mai multe pieţe emergente', se arată în raportul FMI.
În cazul SUA, care sunt responsabile pentru un sfert din PIB-ul mondial, iarna deosebit de grea din primele luni a paralizat activitatea economică şi a provocat cea mai gravă contracţie a economiei din ultimii cinci ani. În consecinţă, FMI şi-a revizuit, în scădere, cu 1,1 puncte, estimările privind evoluţia economiei americane în acest an, când PIB-ul SUA ar urma să crească cu doar 1,7% comparativ cu anul trecut.
De asemenea, pentru China, un alt motor al economiei mondiale, FMI şi-a revizuit în scădere cu 0,2 puncte estimările privind avansul înregistrat în acest an, până la 7,4%.
Pentru zona euro, epicentrul crizei datoriilor suverane în 2010-2011, FMI a lăsat nemodificate estimările din luna aprilie, mizând în continuare pe o creştere de 1,1% chiar dacă instituţia financiară internaţională atrage atenţia asupra nivelului scăzut al inflaţiei în regiune.
În schimb, în ceea ce priveşte Europa emergentă (Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Croaţia, Turcia şi Serbia) FMI se aşteaptă la o creştere de 2,8% în acest an şi un avans de 2,9% în 2015. Comparativ, în luna aprilie FMI miza în 2014 pe o creştere de 2,4% în Europa emergentă.
În cazul României, Fondul Monetar Internaţional estima în luna aprilie că în acest an România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.
SURSA: Agerpres