„Deşi acţiunile politicienillor din Europa şi alţi factori au ajutat la reducerea vulnerabilităţii, riscurile unei reizbucniri a crizei in Europa continuă să rămână semnificative, iar incertitudinile geopolitice afectează piaţa petrolului”, scrie FMI în raportul său.
Pentru anul viitor, FMI vede de asemenea o creştere mai mare a PIB-ului mondial, de 4,1%, faţă de 4% cât estima în raportul anterior.
Economiile dezvoltate ar urma să crescă în acest an cu 1,4%, faţă de 1,2% cât se estima iniţial, iar pentru anul viitor este prognozat un avans de 2%, cu 0,1% mai mare decât anterior.
Dintre economiile dezvoltate, FMI vede PIB-ul SUA urcând cu 2,1% în acest an şi cu 2,4% anul viitor, ambele cifre fiind revizuite în sus, cu 0,3%, respectiv cu 0,2%.
Germania evită scăderea, Spania şi Italia trag Europa în jos
Potrivit FMI, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o scădere economică de 0,3%, prognoză ameliorată faţă de precedentul raport (-0,5%), iar anul viitor PIB-ul regiunii este estimat să urce cu 0,9%.
Germania, locomotiva Europei, este văzută de FMI crescând cu 0,6% în 2012 şi cu 1,5% în 2012, în vreme ce pentru Franţa este prognozată o creştere economică de 0,6% în acest an şi de 1% în anul următor. Pentru ambele ţări cifrele au fost revizuite în urcare cu 0,3% pentru 2012, în timp ce pentru 2013 prognoza a fost menţinută.
Cifre ceva mai bune decât anterior, dar printre cele mai sumbre sunt prognozate pentru Italia. Astfel, FMI se aşteaptă ca economia Italiei să scadă cu 1,9% în acest an şi cu 0,3% în 2013, după ce anterior scăderile erau estimate la 2,1%, respectiv 0,6%.
O înrăutăţire este aşteptată pentru economia Spaniei – scădere de 1,8% în 2012, cu 0,2% mai mare decât anterior. Totuşi, anul viitor FMI vede economia Spaniei avansând uşor, cu 0,1%, după ce anterior estima că va scădea cu 0,3%.
Europa emergentă, cea mai importantă îmbunătăţire
Pentru ţările emergente şi cele în curs de dezvoltare, FMI estimează o creştere economică de 5,7% în acest an, urmată de o accelerare la 6% anul viitor.
Pentru Europa Centrală şi de Est, FMI prognozează o creştere economică de 1,9% în acest an şi apoi o accelerare la 2,9% în 2013. În acest caz, cifrele au fost modificate cel mai mult în urcare, cu 0,8%, respectiv 0,5%.
O revizuire semnificativă în urcare a fost operată şi în ceea ce priveşte creşterea economiei Rusiei, până la 4% în acest an şi la 3,9% în anul următor, faţă de 3,3%, respectiv 3,4% cât se estima anterior.
Cea mai mare creştere economică este prognozată pentru China, de 8,2% în acest an şi apoi o accelerare la 8,8% în 2013. India urmează îndeaproape, cu o creştere economică de 6,9% în 2012 şi de 7,3% în 2013.
FMI şi-a revizuit în urcare prognoza de creştere a economiei mondiale, de la 3,3% la 3,5%
17 aprilie 2012, 22:51
Ultima modificare în 18 aprilie 2012, 01:51
Fondul Monetar Internaţional (FMI) scrie în ultimul său raport despre evoluţia economiei mondiale că observă o uşoară îmbunătăţire, dar atrage atenţia că revenirea economică rămâne fragilă. Pentru acest an, FMI şi-a revizuit în sus prognoza de creştere a PIB-ului mondial, de la 3,3% la 3,5%. Cea mai importantă revizuire în urcare revine Europei emergente.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Nicolescu: „Parafiscalitatea a fost folosită în România pentru a alimenta clienții politici şi tot felul de ONG-uri de o utilitate cel puțin discutabilă!”
- Ovidiu Nicolescu: „În programul Mihail Kogălniceanu, băncile ar trebui să aplice alte principii și alte proceduri de evaluare a dosarelor, nu pe cele standard!”
- 39% dintre români se declară satisfăcuți de nivelul propriei averi
- Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale se întruneşte pentru a numi un nou preşedinte al băncii
- Diaconescu: „În 2012 se așteaptă intrarea unor mari asigurători internaționali”
- Aproape 200 de milioane de euro puși la bătaie pentru românii interesați de proiecte destinate turismului
- Cum ar ajuta eliminarea impozitului pe profitul reinvestit IMM-urile?
- Ovidiu Nicolescu: „În România, creditele sunt de peste două ori mai scumpe comparativ cu media europeană!”
- Se pune la cale reconstrucția Japoniei
- Tarom, pierderi de aproape 200.000 de lei, în 2012