Fondul Monetar Internaţional a făcut în cursul acestei săptămâni o nouă estimare pentru recesiunea globală, în care arăta că actuala criză se apropie de sfârşit. Dat fiind istoricul estimărilor greşite ale FMI, acest lucru ar putea înseamna ca lumea ar putea în continuare să se pregătească pentru ce e mai rău. Într-un raport adus la zi privind situaţia economică mondială, FMI arăta zilele trecute că se aşteaptă ca în acest an economia mondială să scadă cu 1,4%,
Fondul Monetar Internaţional a făcut în cursul acestei săptămâni o nouă estimare pentru recesiunea globală, în care arăta că actuala criză se apropie de sfârşit. Dat fiind istoricul estimărilor greşite ale FMI, acest lucru ar putea înseamna ca lumea ar putea în continuare să se pregătească pentru ce e mai rău.
Într-un raport adus la zi privind situaţia economică mondială, FMI arăta zilele trecute că se aşteaptă ca în acest an economia mondială să scadă cu 1,4%, cu un pic mai mult decât prevăzuse în aprilie (1,3%). În 2010, FMI se aşteaptă ca creşterea economică mondială să fie de 2,5%, mai mare decât estimarea de 1,9% din aprilie.
Estimările FMI făcute de-a lungul timpului nu au fost însă foarte precise. În raportul anual din 2007, FMI arăta că pieţele, aflate într-o situaţie dificilă, vor avea „zile mai bune” în 2008, lucru care nu s-a întâmplat.
Rata de succes a estimărilor FMI: 11%
În 2003, un studiu privind estimările FMI, devenite deja celebre întrucât sunt adunate într-un raport numit „World Economic Outlook”, arăta că rata de succes a estimărilor Fondului este de doar 11%, întrucât acesta nu a reuşit de-a lungul timpului să prevadă decât 15 recesiuni din 123 care au apărut în 87 de ţări dezvoltate între 1991 şi 2001.
În octombrie 2000, FMI spunea că economia mondială se află puternic pe creştere în majoritatea regiunilor, pentru ca în aprilie 2001, Fondul să-şi reducă previziunile privind creţterea economică de la 4,2% la 3,7% şi probabil că ar fi stat în spatele acestor cifre şi după atentatele de la 11 septembrie, dacă nu şi-ar fi dat seama în octombrie 2001 că economia Statelor Unite începuse să o ducă rău undeva cam de pe la jumătatea anului.
Aşadar FMI are o istorie cu multe exemple negative în ceea ce priveşte previziunile pe care le face. În 1998, a fost ţinta unor învinuiri pentru că a fost incapabil să anticipeze crizea de pe pieţele asiatice şi numeroşi oficiali au acuzat Fondul pentru că pierduseră miliarde de dolari din cauza previziunilor sale mult prea optimiste.
Pentru România, FMI estimează o scădere a PIB-ului de aproximativ 4%, în timp ce revenirea economiei ţării noastre este prevăzută să înceapă în a doua jumătate a anului viitor.
SURSA: „Huffington Post”