FMI, îngrijorat de aplicarea Ordonanţei 50 contractelor aflate în vigoare

Fondul Monetar Internaţional sprijină întărirea protecţiei consumatorului în România, în general, şi, în special, în domeniul financiar, a declarat, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.

Oficialii FMI sunt îngrijoraţi în privinţa aplicării directivei Comisiei Europene privind creditele populaţiei şi la contractele aflate în derulare, întrucât ar putea duce la apariţia unor "efecte negative pentru România", şi au cerut reprezentanţilor ANPC să găsească o soluţie.
"Suntem îngrijoraţi de aplicarea retroactivă a prevederilor Directivei Europene (48/CE/2008 – n.r.). Am cerut să se gândească aplicarea numai pentru contractele noi, întrucât la utilizarea pentru vechile contracte există riscuri pentru economie şi efecte negative pentru România. Suntem optimişti că vom găsi o soluţie. Preşedintele ANPC a înţeles problema şi a arătat că va continua să poarte discuţii cu Guvernul şi Parlamentul", a spus şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, după o întâlnire la sediul ANPC.
Jeffrey Franks va discuta problemele legate de protecţia consumatorilor cu autorităţile guvernamentale şi parlamentare.
OUG 50/2010, actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori, a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.
Cea de-a şasea misiune a Fondului Monetar Internaţional de evaluare a performanţelor economice ale României în conformitate cu prevederile Acordului Stand-By şi ale Scrisorii Suplimentare de Intenţie a sosit la Bucureşti săptămâna trecută.
România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la 20 de miliarde de euro.