Conform raportului privind stabilitatea financiară globală al FMI, riscurile au trecut de la bănci – care şi-au întărit bilanţurile – la pieţele financiare, în urma majorării preţurilor la active şi a reducerii volatilităţii. 

"În timp ce majorarea apetitului de risc şi căutarea de câştiguri sunt consecinţe bine venite şi intenţionate ale măsurilor neconvenţionale de politică monetară, există riscuri dacă aceste tendinţe se extind prea mult. O căutare prelungită a câştigurilor a sporit sensibilitatea sistemului financiar la riscurile de pe piaţă şi la riscurile legate de lichiditate", se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale. 

Autorităţile naţionale de reglementare trebuie să analizeze cu atenţie orice propuneri care ar atenua cerinţele privind capitalul, lichiditatea sau standardele prudenţiale, "în lumina potenţialelor pagube pe care le-ar putea provoca procesului de armonizare globală a reglementărilor", susţine FMI. 

O ajustare prea rapidă a politicilor monetare ar putea provoca turbulenţe pe pieţele financiare şi ar diminua progresele înregistrate în privinţa ţintelor de inflaţie, în timp ce menţinerea prea îndelungată a ratelor scăzute ale dobânzilor ar putea cauza riscuri la adresa creditării, avertizează FMI. 

Instituţia apreciază că, în prezent, gradul de îndatorare din sectorul non-financiar este mai ridicat decât înaintea crizei financiare în statele G20, din acest motiv gospodăriile şi companiile sunt mai vulnerabile la modificarea ratelor dobânzilor şi la reducerea activităţii economice. 

Marţi, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2017 şi 2018. 

PIB-ul global va înregistra un avans de 3,6% în 2017 şi de 3,7% în 2018, în creştere cu 0,1 puncte procentuale pentru ambii ani, comparativ cu prognozele publicate în aprilie şi în iulie de FMI. 

"Creşterea semnificativă a investiţiilor, comerţului şi a producţiei industriale, cuplată cu întărirea încrederii consumatorilor şi a oamenilor de afaceri, sprijină redresarea", se arată în raportul FMI. 

Revizuirea în creştere a estimărilor privind situaţia economiei globale vine pe fondul evoluţiilor solide din zona euro, Japonia, China, Europa emergentă şi Rusia, care au compensat înrăutăţirea prognozelor pentru SUA, Marea Britanie şi India. 

AGERPRES