FMI: Suprabancarizarea, unul din motivele pentru marjele reduse ale băncilor europene

Fondul Monetar Internaţional a avertizat miercuri că băncile europene nu se pot baza doar pe revenirea ciclică pentru soluţionarea problemelor lor, transmite CNBC.

În raportul său bianual intitulat "Global Financial Stability Report", FMI atrage atenţia asupra incapacităţii băncilor europene de a genera profituri sustenabile. Potrivit FMI, una din principalele probleme pentru Europa este suprabancarizarea, ceea ce înseamnă că sunt prea multe sucursale bancare pentru numărul de clienţi disponibili. 

"Aceste caracteristici pot conduce la oportunităţi limitate de creditare sau un număr mare de sucursale relativ la active în sistemul bancar, crescând costurile şi reducând eficienţa operaţională. Deşi se iau măsuri pentru a soluţiona aspectele de ţin de profitabilitate, este nevoie de mai multe progrese în reducerea suprabancarizării în ţările cu cele mai mari provocări" susţine Fondul Monetar Internațional. 

O altă problemă importantă pentru băncile europene este nivelul ridicat al creditelor neperformante. În acest domeniu, FMI susţine că Portugalia şi Italia au făcut prea puţin pentru a soluţiona această problemă. "Lipsa de progrese în soluţionarea problemei creditelor neperformante reflectă de asemenea câştigurile slabe, generarea insuficient de capital şi de provizioane" apreciază FMI. 

Un alt risc la adresa băncilor europene ar putea apărea de pe urma Brexitului, consideră FMI, adaugând însă că extinderea instituţiilor financiare pe o arie geografică mai amplă ar putea îmbunătăţi stabilitatea. "Provocările apărute de pe urma Brexitului ar putea afecta stabilitatea financiară în modalităţi care sunt greu de estimat sau prognozat. Cu toate acestea, este de asemenea important de menţionat că stabilitatea financiară ar putea beneficia de pe urma unui sistem bancar mai puţin concentrat în Europa", susţine FMI. 

În raportul său publicat miercuri, FMI mai avertizează că o combinaţie între profiturile slabe, lipsa de acces la capitalul privat şi povara datoriilor mari ar putea da naştere la noi îngrijorări cu privire la stabilitatea industriei financiare. 

AGERPRES