FMI suspendă discuţiile cu Ungaria, care are de luat „decizii dificile”

Fondului Monetar Internaţional suspendă discuţiile cu autorităţile din Ungaria, preconizând „decizii dificile” pentru reducerea deficitelor publice ale Ungariei, în special pentru diminuarea cheltuielilor şi restructurarea întreprinderilor publice, informează AFP. „Într-un mediu în care pieţele acordă o atenţie crescută deficitelor şi nivelurilor de îndatorare guvernamentale, obiectivele de reducere a deficitului anunţate - 3,8% din Produsul Intern Brut în

Fondului Monetar Internaţional suspendă discuţiile cu autorităţile din Ungaria, preconizând „decizii dificile” pentru reducerea deficitelor publice ale Ungariei, în special pentru diminuarea cheltuielilor şi restructurarea întreprinderilor publice, informează AFP.

„Într-un mediu în care pieţele acordă o atenţie crescută deficitelor şi nivelurilor de îndatorare guvernamentale, obiectivele de reducere a deficitului anunţate – 3,8% din Produsul Intern Brut în 2010 şi mai puţin de 3% în 2011 – rămân o bază potrivită pentru procesul necesar de consolidare, dar măsuri suplimentare vor trebui luate pentru a le atinge”, a subliniat într-un comunicat Christoph Rosenberg, care a condus misiunea FMI în Ungaria între 6-17 iulie.

Rosenberg a evocat „impozitarea ridicată din sectorul financiar”, notând că ea va avea „probabil un impact negativ asupra creditului şi creşterii”, dar subliniind că ea ar urma să fie doar temporară.

FMI şi UE au suspendat discuţiile cu Ungaria

Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au suspendat discuţiile de evaluare cu Ungaria în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui 2008, avertizând că guvernul de la Budapesta trebuie să adopte măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar.

Suspendarea discuţiilor înseamnă că Ungaria nu va avea acces la fondurile rămase din pachetul de finanţare în valoare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI şi UE.

Rosenberg a subliniat în special că măsurile care vizează creşterea încasărilor fiscale, precum o taxă bancară împotriva căreia şase mari bănci internaţionale s-au ridicat la începutul lunii, trebuie să fie completate cu măsuri „durabile” în materie de cheltuieli. „Marile întreprinderi de stat deficitare trebuie restructurate pentru a reduce impactul lor asupra bugetului”, a estimat el.

Forintul s-ar putea deprecia semnificativ

Negocierile cu instituţiile internaţionale creditoare ar fi trebuit să se încheie la începutul săptămânii următoare. Analiştii consideră că forintul s-ar putea deprecia puternic luni, la deschiderea pieţelor financiare, din cauza incertitudinilor legate de acordul stand-by. Ungaria intenţiona să folosească fondurile rămase ca pe o facilitate de siguranţă, întrucât statul se finanţează de pe pieţele internaţionale încă de anul trecut.

Guvernul ungar al conservatorului Viktor Orban, ales în aprilie, contează pe 650 milioane euro din reţetele anuale, în acest an şi în următorul, obţinuţi din taxa asupra sectorului financiar, care prevede o prelevare a 0,45% din activul net al băncilor. În faţa importanţei acestei prelevări, unele bănci intenţionează să-şi reducă investiţiile în ţară.