Membrii Fondului Monetar International (FMI) sustin promisiunea facuta de liderii tarilor din grupul G 7, de a face tot posibilul pentru a revigora piata globala. In cadrul unei intalnire care a avut loc la Washington, cele 185 de state membre ale FMI au ajuns la concluzia ca este necesara o mai buna coordonare cu tarile in curs de dezvoltare, care incep sa simta si ele efectele crizei creditelor.
Tinand cont de scaderile abrupte pe bursele de valori si de accesibilitatea tot mai restransa a creditelor in toata lumea, FMI recomanda „vigilenta exceptionala, coordonare si rapiditate in luarea unor masuri indraznete”, potrivit unui comunicat al Comiteteului Financiar al FMI.
„Prima coordonare intre statele dezvoltate si restul lumii este acum in desfasurare”, a declarat seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, in cadrul intrunirii dintre FMI si Banca Mondiala.
Anterior, ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ale tarilor din grupul G 7 au promis sa „utilizeze toate mijloacele posibile” si au adoptat un plan de actiune format din cinci puncte, menit sa duca la stabilizarea sistemului financiar global.
De asemenea, presedintele SUA, George W. Bush a declarat, sambata, ca cele mai mari puteri economice ale lumii „se vor uni pentru a infrunta aceasta amenintare (criza economica) ce une in pericol prosperitatea. Bush a precizat ca statele membre G7 trebuie „sa faca tot posibilul pentru a rezolva aceasta problema”.
Bursele valutare au suferit scaderi record in ultima saptamana din pricina crizei financiare si a creditelor pe plan global. FMI apreciaza o crestere economica mondiala de 3,9% in acest an si de 3% in 2009. O crestere cu mai putin de 3 procente este considerata recesiune. Ca si cum ceea ce s-a intamplat pana acum nu ar fi de ajuns, economistul sef al FMI, Oliver Blanchard a declarat pentru cotidianul italian Corriere della Sera ca bursele de valori ar putea scadea cu inca 20% in saptamanile urmatoare.
Pe de alta parte, Strauss-Kahn a declarat ca FMI este pregatit sa puna importante sume de bani la dispozitia statelor in curs de dezvoltare ce se afla in dificultate financiara.