Una dintre cele mai dezbătute probleme în cadrul discuțiilor dintre FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială cu autoritățile române este situația companiilor de stat, în principal cele care sunt profitabile dar au raportat rezultate slabe.
Cel mai fierbinte subiect rămas în discuţie este cel al companiilor de stat, pe "lista cu probleme" aflându-se aproape 1.000 de companii de stat.
La întâlnirea cu membrii Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor, şeful misiunii FMI la București, Jeffrey Franks, ar fi declarat că pe această listă se află şi companii de stat profitabile, dar care au raportat profituri mult mai mici decât cele considerate normale. El ar fi dat ca exemplu o companie de stat, fără a o nominaliza, care a raportat un profit de 400 milioane de lei, deşi ar fi trebuit să obţină ”în mod lejer” 2,3 miliarde lei, conform evaluărilor experţilor.
Surse parlamentare şi din cadrul FMI au declarat pentru Agerpres că managerilor acestor companii de stat de pe ”lista cu probleme” le-au fost trimise nişte chestionare de lucru în care aceştia să-şi exprime opinia asupra celor mai bune soluţii pentru viitor – privatizare, restructurare sau închidere. Aceste chestionare vor ajuta autorităţile şi experţii FMI să stabilească planuri de acţiune şi termene mai clare pentru rezolvarea problemelor companiilor de stat.
La anterioară vizită a misiunii FMI la București, în luna mai, șeful statului a adus critici dure managerilor companiilor de stat, pe care i-a catalogat drept ”baronii” economiei românești.
Declarațiile au fost făcute după ce Traian Băsescu a avut o discuție cu Franks la Cotroceni.