FMI recomandă prudență BCE în privința dobânzilor

Fondul Monetar Internațional (FMI) trimite un semnal clar către Banca Centrală Europeană: ritmul relaxării politicii monetare ar trebui să încetinească.

Alfred Kammer, directorul FMI pentru Europa, a transmis într-un interviu pentru CNBC că instituția recomandă BCE să se limiteze la o singură reducere suplimentară a dobânzii în acest an, în ciuda incertitudinilor legate de creșterea economică.

FMI Fondul Monetar International
SURSA FOTO: Dreamstime

Rezultatele politicii monetare și perspectiva asupra inflației

Potrivit lui Kammer, politica monetară actuală a dat rezultate notabile în reducerea inflației, iar obiectivul de 2% ar putea fi atins în mod sustenabil în a doua parte a lui 2025.

”Avem o recomandare foarte clară pentru BCE: ceea ce am văzut până acum este un succes remarcabil în efortul de dezinflaţie, iar politica monetară a funcţionat. Aşteptăm atingerea sustenabilă a ţintei de inflaţie de 2% în a doua jumătate a anului 2025”, a spus Kammer într-un interviu acordat CNBC, în cadrul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale.

”Recomandarea noastră este că există loc pentru încă o reducere de 25 de puncte de bază în vară, iar apoi BCE ar trebui să menţină rata de politică monetară la 2%, exceptând cazul unor şocuri majore care ar necesita recalibrarea politicii monetare”, a adăugat el.

Reduceri succesive ale dobânzii și contextul economic

Banca Centrală Europeană a redus deja dobânda cheie de șapte ori începând din iunie 2024, fiecare ajustare fiind de un sfert de punct procentual.

Cea mai recentă scădere a avut loc chiar săptămâna trecută, coborând dobânda pentru facilitatea de depozit la 2,25%.

Inflația aproape de țintă, dar riscurile persistă

Contextul actual pare să sprijine o astfel de prudență. Inflația din zona euro a ajuns la 2,2% în martie, semn că tendința de dezinflație se apropie de final.

Christine Lagarde, președinta BCE, a subliniat totuși că riscurile nu au dispărut. În special, incertitudinile legate de politicile comerciale ale Statelor Unite rămân un factor de îngrijorare, ceea ce obligă banca centrală să fie „foarte atentă la datele economice”.

Tensiunile comerciale pun presiune pe prognozele de creștere

În paralel, FMI a revizuit în jos estimările de creștere pentru majoritatea economiilor dezvoltate. În cazul zonei euro, Alfred Kammer a explicat că tensiunile comerciale și barierele tarifare au un impact mai negativ asupra economiei decât eventualele beneficii ale investițiilor publice, cum sunt cele din Germania pentru infrastructură și apărare.

Pe scurt, semnalele transmise de FMI și BCE par să conveargă spre o abordare precaută: cu inflația aproape de țintă, dar cu riscuri externe persistente, relaxarea monetară ar trebui să continue, dar cu pași mici și bine calculați.