Criptomoneda a făcut furori în economia mondială, dar Fondul Monetar Internațional pare să fi pus gând monedelor virtuale, apreciind că a venit timpul să apese piciorul pe frână.

De ce FMI se teme atât de mult de criptomonede

Cea mai recentă poziție a FMI subliniază realitatea dură pe care o vede în cripto, afirmând că monedelor virtuale nu ar trebui să li se acorde statutul de „monedă oficială sau mijloc legal”. Ideea ca economiile lumii să accepte activele digitale ca plată pentru impozite, amenzi și decontare a datoriilor este văzută de FMI drept ”un câmp minat”, plin de riscuri fiscale, dăunător pentru finanțele guvernamentale. FMI se teme că în acest fel ar putea apărea o inflație rapidă, incontrolabilă. Acceptarea, din ce în ce mai mare, a criptomonedelor, în viața de zi cu zi, poate reprezenta o amenințare incontestabilă la adresa stabilității financiare, susține Fondul Monetar Internațional.

Integrarea criptomonedei în economiile globale nu e pe placul FMI

În plus, FMI are preocupări tot mai mari cu privire la integrarea criptomonedei în economiile globale. Temerea poate fi justificată, având în vedere căderea uneia dintre cele mai populare monede stabile algoritmice, TerraUSD (UST), o dovadă clară a haosului financiar care poate apărea fără politici adecvate. Organizația susține că o abordare mai cuprinzătoare și mai aprofundată a monedei virtuale este crucială. Astfel, se va asigura protecția suveranității monetare, a intereselor investitorilor și se va menține stabilitatea financiară, susține organizația, scrie cryptopolitan.com.

Abordare cuprinzătoare a politicilor cripto

FMI sugerează că actualul status-quo nu poate fi menținut și că este nevoie de măsuri de reglementare solide pentru a controla influența crescândă a criptomonedei. Deși apreciază eforturile unor factori de decizie, FMI susține că trebuie făcut mai mult, în special în ceea ce privește implementarea standardelor globale. O privire rapidă asupra eșecurilor platformei de tranzacționare FTX și a monedei stabile Terra Luna oferă o imagine clară asupra nevoii urgente de politici menite să protejeze investitorii și să prevină abuzurile. FMI insistă asupra unei abordări politice consecvente și coordonate, în special pentru piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, unde impactul activelor cripto poate fi semnificativ mai mare.

Strategia FMI include trei piloni-cheie

1. Apărarea în fața înlocuirii monedelor suverane cu criptomonede. Aceasta include menținerea unor instituții naționale puternice și de încredere, precum și cadre de politică monetară consecvente.

2. Neacordarea statutului oficial de ”monedă sau mijloc legal” monedelor virtuale. Acest lucru este esențial pentru păstrarea
suveranității naționale și prevenirea potențialelor riscuri fiscale și a inflației galopante.

3. Integrarea corectă a criptomonedelor în regimurile și regulile existente pentru gestionarea fluxurilor de capital. Potrivit FMI, acest lucru va contribui la asigurarea stabilității și la reducerea potențialelor perturbări.