Guvernul Ungariei a elaborat planuri credibile pentru reducerea deficitului bugetar la 3,8% din Produsul Intern Brut (PIB) anul viitor, însă există riscuri economice şi de implementare, a declarat, duminică, reprezentantul FMI la Budapesta, Iryna Ivaschenko, pentru agenţia MTI, preluată de Mediafax.
Ungaria este primul stat membru UE care a apelat la ajutor financiar internaţional în urma crizei financiare mondiale, obţinând un pachet de sprijin extern de 20 miliarde euro de la FMI şi UE, în luna octombrie a anului trecut.
Ivaschenko a arătat că guvernul de la Budapesta este hotărât să atingă ţintele asumate prin acordurile de finanţare, iar datoria publică ar putea scădea începând din anul 2011. În prezent, datoria publică a Ungariei este echivalentă cu circa 80% din PIB.
Ea a adăugat că FMI şi guvernul ungar au convenit asupra estimărilor privind o contracţie a PIB de 6,7% în acest an, urmată de o nouă restrângere, de 0,9%, anul viitor, însă a adăugat că există „riscuri ecnonomice şi de implementare” în bugetul pe 2010, fără a oferi alte detalii.
Guvernul Ungariei a transmis săptămâna trecută parlamentului spre adoptare bugetul pe anul viitor, care include noi reduceri de cheltuieli, în valoare totală de 400 miliarde forinţi (1,5 miliarde euro), necesare pentu scăderea deficitului public în contextul celei mai severe recesiuni din ultimele două decenii.
SURSA: Mediafax