Misiunea de evaluare a FMI şi autorităţile egiptene au încheiat un acord stand-by pe 12 luni, prevăzând un împrumut de trei miliarde de euro acordat de instituţia financiară internaţională.

Cererea Egiptului va fi discutată de Board-ul FMI în luna iulie.

Şeful misiunii FMI pentru Egipt, Ratna Sahay, a subliniat că ‘după revoluţie şi în cursul unei perioade dificile de tranziţie, autorităţile au elaborat un program economic bazat pe creştere internă’, crearea de noi locuri de muncă, programe de asistenţă pentru familiile defavorizate şi menţinerea stabilităţii economice.

Proiectul de buget pe 2011-2012 prevede cheltuieli suplimentare pentru crearea de locuri de muncă şi protecţia socială a săracilor, limitând deficitul bugetar.

Deficitul bugetar va fi finanţat prin granturi şi împrumuturi de la instituţii internaţionale, printre care şi FMI.

Referindu-se la decizia de a sprijini Egiptul printr-un împrumut, directorul general interimar, John Lipsky, a declarat că ‘FMI ar putea aloca 35 de miliarde USD pentru asistenţă financiară în regiunea Orientului Mijlociu în anii următori, ca parte a unui program internaţional de sprijin’, iar hotărârea de a acorda Egiptului un împrumut de trei miliarde USD face parte din acest program.
SURSA: Agerpres