Oficialul FMI a avertizat că aprobarea împrumutului depinde de finalizarea acţiunilor stabilite anterior.
‘Conducerea se va reuni la 15 martie, dar va fi în funcţie de finalizarea acţiunilor convenite anterior cu autorităţile elene, în funcţie de stabilirea garanţiilor financiare, inclusiv acordul privind schimbul de obligaţiuni suverane elene deţinute de investitorii privaţi’, a declarat Gerry Rice.
Acesta a explicat că FMI este interesat în succesul schimbului de obligaţiuni. ‘Acesta va necesita un grad de participare ridicat al investitorilor privaţi’, a afirmat Rice. Creditorii privaţi ai Greciei (bănci şi fonduri de investiţii) au termen până la 8 martie să semneze acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe. Potrivit acordului convenit luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.
Reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei depinde de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă
Gerry Rice a anunţat că FMI pregăteşte o misiune în Italia pentru analiza situaţiei economice. În noiembrie, Italia a cerut monitorizarea FMI pentru a calma temerile pieţelor privind măsurile de reformă adoptate.
Oficialii italieni au negat în mod repetat că ţara ar avea nevoie de asistenţă financiară, aşa cum au fost nevoite să accepte Grecia, Irlanda şi Portugalia, după ce costurile lor de creditare au urcat la niveluri nesustenabile.
Ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. La final, creditorii privaţi ai Greciei trebuie să accepte o pierdere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%.
Surse anonime au anunţat luna trecută că Fondul Monetar Internaţional ar urma să contribuie cu doar 13 miliarde de euro (17,07 miliarde de dolari) la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, în valoare de 130 miliarde de euro, lăsând guvernele statelor din zona euro să aloce un procent mai mare de fonduri decât în precedentele trei programe de sprijin.
FMI a contribuit cu 27% la precedentul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, şi cu o treime la programele de sprijin pentru Irlanda şi Portugalia.