În cazul în care Boardul FMI va aproba Raportul, România va primi cea de-a şaptea tranşă, în valoare de 769 milioane DST (0.9 miliarde euro) din cadrul împrumutului în opt tranşe, contractat în mai 2009 prin acordul cu FMI. Conform sursei citate, România va solicita din nou o derogare de la criteriile de performanţă.
Reamintim că la încheierea precedentei misiuni de evaluare aflate la Bucureşti, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că, în conformitate cu datele preliminare "pentru cel de-al treilea trimestru, criteriile de performanţă au fost îndeplinite, cu excepţia plafonului privind arieratele bugetului general".
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent: "Sunt convins că rezultatul votului directorilor executivi ai FMI va fi unul pozitiv. Condiţionalităţile solicitate de FMI autorităţilor române au fost îndeplinite şi cred că, în momentul de faţă, Board-ul care va avea loc la începutul lunii ianuarie va putea lua în discuţie progresele făcute, dar şi vulnerabilităţile persistente, şi aici trebuie să subliniem că arieratele rămân încă o problemă. În final, sunt convins că rezultatul votului directorilor executivi va fi unul pozitiv".
Referindu-se la şansele ca Board-ul FMI, programat pentru 7 ianuarie, să aprobe eliberarea celei de-a şaptea tranşă din împrumutul pentru România, Mihai Tănăsescu a mai amintit că "în ultima perioadă, Parlamentul României a discutat şi a aprobat legi foarte importante, precum legea pensiilor, cea a salarizării unitare, atât legea cadru, cât şi cea a salarizării angajaţilor din sectorul public în 2011, legea bugetului de stat şi cea a asigurărilor sociale de stat pe 2011, care constituiau precondiţii ale discutării, pe 7 ianuarie, a raportului privind România. Aceste condiţionalităţi au fost îndeplinite".
România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială, dintr-un împrumut de un milion de euro.
Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la 20 de miliarde de euro.
Sursa: Agerpres
FMI va discuta vineri, 7 ianuarie, dacă va acorda României cea de-a şaptea tranşă de împrumut
2 ianuarie 2011, 12:13
Ultima modificare în 2 ianuarie 2011, 14:13
Conform programului publicat pe site-ul FMI, Consiliul Director al instituţiei financiare internaţionale va lua în discuţie vineri, 7 ianuarie, cel de-al şaselea Raport privind îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor stabilite în cadrul Raportului Stand-By.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Peste 50.000 de câştiguri la cele două trageri Loto 6/49 de Anul Nou. Premiul cel mare nu a fost câştigat
- De anul acesta, averile nedeclarate, impozitate cu 16%
- Microîntreprinderile pot opta între impozit pe profit sau pe venit
- Din 2011, noi reguli în cazul indemnizaţiei pentru mame
- De la 1 ianuarie, taxa auto creşte cu 45-50%
- 2011 aduce noi scumpiri ale carburanţilor
- Băsescu: Sunt 1.270.000 de funcţionari, în doi-trei ani trebuie să se ajungă la 900.000
- Băsescu: Un stat modern nu este cel în care toţi cetăţenii se bazează pe stat
- De la 1 ianuarie, cartelele de metrou pot fi cumpărate cu cardul în 24 de staţii
- Băsescu: Anul nou să îl începem cu speranţă şi optimism