FMI va elibera tranşele pentru România, deşi ţinta de inflaţie din acord a fost depăşită

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va elibera, cel mai probabil, următoarele două tranşe pentru România, deşi ţinta de inflaţie stabilită în acord a fost depăşită anul trecut, a declarat, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by."Suntem în discuţii în ceea ce priveşte condiţiile pentru eliberarea tranşelor, de aceea este prematur să vorbim, dar am motive să cred că programul va continua. Ţinta de inflaţie a fost ratată, dar cu un nivel foarte

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va elibera, cel mai probabil, următoarele două tranşe pentru România, deşi ţinta de inflaţie stabilită în acord a fost depăşită anul trecut, a declarat, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by.

„Suntem în discuţii în ceea ce priveşte condiţiile pentru eliberarea tranşelor, de aceea este prematur să vorbim, dar am motive să cred că programul va continua. Ţinta de inflaţie a fost ratată, dar cu un nivel foarte mic”, a spus Franks, după o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 4,74% anul trecut, peste ţinta BNR. Banca centrală a stabilit pentru anul trecut o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte creşterea economică, el a arătat că aceasta se va întoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid şi mult mai puternic, odată ce România va atinge stabilitate macroeconomică.

„Rolul nostru, la FMI, este de a ajuta ţările să atingă o stabilitate macroeconomică şi să pregătească terenul pentru o creştere economică. Pe termen scurt, probabil, va fi o creştere mică în următoarele luni, însă avansul economic se va accelera către finele anului”, a mai spus Franks.

Un nou împrumut, doar dacă vrea guvernul

Întrebat dacă este posibil ca România să nu mai aibă nevoie de alte tranşe în afară de următoarele două de la Fondul Monetar Internaţional, Franks a răspuns că în final aceasta va fi o decizie a Guvernului României.

„Ţările decid dacă vor să împrumute bani de la noi. Prin urmare, va fi o decizie a guvernului dacă va dori să continue să primească tranşe de la FMI sau să atragă bani individual”, a spus Franks.

O misiune a FMI, condusă de Franks, se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.