O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla în România în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar ar putea fi nevoie şi de o altă delegaţie care să discute cu noul Guvern, a anunţat instituţia.

România trebuie să îndeplinească o serie de condiţionalităţi pentru a primi tranşa a treia de la FMI, în valoare de 1,32 miliarde de euro (1,4 miliarde de DST). Banii vor intra, dacă fondul aprobă eliberarea tranşei, jumătate la rezerva BNR, jumătate la Ministerul de Finanţe – pentru finanţarea deficitului. Una din condiţii este „un angajament politic larg aprobarea bugetului pe 2010 cu un deficit bugetar sub 5,9% din PIB”, se arată în declaraţia lui Jeffrey Franks (foto), şeful misiunii din România a FMI.

Încă o vizită, dacă se schimbă guvernul

„Ca răspuns al solicitării Preşedintelui României, FMI va trimite o misiune la Bucureşti în perioada 28 octombrie – 9 noiembrie. Din cauza celor mai recente evoluţii politice, misiunea va iniţia discuţiile cu autorităţile pentru cea de-a doua reviziure a acordului stand-by, dar este posibil ca o nouă misiune să fie necesară, pentru a continua discuţiile după formarea unui nou guvern. În cadrul vizitei, vor fi prezente şi echipe de la la Banca Mondială şi Comisia Europeană”, a mai precizat reprezentantul FMI.