FMI vrea măsuri care să compenseze veniturile pierdute prin amânarea accizei la carburanţi

FMI consideră că sunt necesare măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat prin amânarea creşterii accizei la carburanţi, iar o misiune a Fondului se va afla la Bucureşti în luna ianuarie pentru discuţii cu autorităţile, vizând combinarea primelor două evaluări ale acordului stand-by.

mai multe despre anunţul FMI, aici La începutul lunii decembrie, şeful statului arăta că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană din cauză că Guvernul şi-a asumat majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi/litru.

Băsescu a subliniat, la vremea respectivă, că nu-şi va asuma această măsură, pe care a catalogat-o ‘antieconomică, împotriva intereselor României şi împotriva şanselor de relansare a economiei’.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, în aceeaşi zi, că acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu mai este operaţional în condiţiile în care Memorandumul cu instituţia financiară internaţională nu se poate încheia dacă nu este semnat de preşedintele Băsescu.

În 18 decembrie, Traian Băsescu a promulgat Legea privind ratificarea Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, convenit prin Scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile române la Bucureşti la 12 septembrie şi aprobată prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional din 27 septembrie