in mare parte, raportul Finantelor confirma concluziile auditului realizat i toamna trecuta de Arthur Andersen, la cererea ANI-FNA. Conform acestuia, la 30 septembrie 2000, erau i circulatie un numar de 13.175 de carnete de investitor FNA si un numar de 3.757.444 unitati de fond. Activul fondului cuprindea lichiditati aflate i banci i valoare de 40,2 miliarde lei. Pe linga acestea, FNA mai avea sume de recuperat, reprezentind atit datorii ale altor societati catre fond, cit si actiuni necotate sau sume i litigiu totalizind, impreuna, 13,48 miliarde lei. Nu i ultimul rind, circa 54 miliarde lei urmau sa fie recuperati de la diverse persoane, societati si institutii care au contribuit itr-un fel sau altul la caderea fondului. Se impun citeva comentarii.
in privinta lichiditatilor, i octombrie 2000, ANI-FNI a reusit deblocarea acestora din conturi cu dobinda la vedere si transferul lor i depozite cu dobinda la termen. La 10 martie, lichiditatile ajunsesera la suma de 46 miliarde lei. Cresterea s-a datorat atit dobinzilor mai mari oferite de depozitele la termen, cit si investitiilor i titluri de stat, facute icepind din februarie, de Quadrant Asset Management (QAM), noul administrator al lichiditatilor FNA.
„Din calculele noastre, rezulta ca la sfirsitul lunii mai, cind expira perioada contractului de adminstrare, FNA ar putea avea lichiditati de circa 50 miliarde lei” – declara Dragos Simion, presedintele QAM. in privinta valorii actuale a unitatii de fond, din cei 31.140 de lei/ unitate – ultima valoare raportata de SOV Invest – se mai puteau obtine, din lichiditatile existente la 10 martie, circa 11.830 lei. „Estimam ca fondul ar putea ajunge, la sfirsitul celor patru luni, la o valoare a unitatii de investitie de circa 16.000 lei, iar i circa un an, la cea iregistrata la data ichiderii fondului. Evident, daca banii vor fi investiti i mod profitabil de administrator” -opineaza Dragos Simion.
CEC datoreaza FNA 245 de milioane lei
in privinta sumelor ramase de recuperat, situatia este mai putin roz. O mare parte dintre acestia, (circa 9,8 miliarde) reprezinta datorii ale FNI catre FNA, ca urmare a compensarii unor datorii ale FNI catre Gelsor, cu cele ale Gelsor catre FNA, fara sa existe un contract i acest sens. O alta suma i litigiu, circa 12 miliarde lei, este legata de achizitia de la o persoana particulara (Nicolae Coman) a unui numar de 6.000 de actiuni Industrial Export. Cu toate ca suma a fost platita si actiunile sunt iregistrate i evidenta contabila a FNA, nu exista documente care sa certifice intrarea efectiva a acestora i patrimoniul fondului. „Desi la inventarierea tezaurului SOV Invest s-a constatat
existenta unui stoc total de 318.195 actiuni Industrial Export, nu s-a putut delimita, dupa seriile actiunilor, cite apartin FNI si cite FNA” – se spune i raportul Finantelor. Pe de alta parte, conform aceluiasi document, CEC ar trebui sa restituie FNA circa 245 milioane lei, rezultati din diferenta de comision platit la retragerea, iainte de termen, a 10 miliarde lei. Desi i contract era prevazuta, i aceasta situatie, plata unui comision de 4%, CEC a platit doar 2%. „in realitate, declara stefan Ionita, presedintele ANI-FNA, conform prospectului de emisiune a fondului, CEC ar fi trebuit sa plateasca un comision de 15% la retragerea mai devreme de un an a sumelor depuse. Astfel, la cele 245 milioane, s-ar mai adauga circa un miliard.”
Nu i ultimul rind, alt datornic al FNA este SVM Securities Black Sea (3,3 miliarde), de pe urma unui contract de intermediere a vinzarii actiunilor Apollo.
in paralel cu clarificarea situatiei datoriilor, ANI-FNA si Consiliul de incredere al fondului au convocat, prin posta, Adunarea Generala a investitorilor. La sfirsitul lunii mai, o data cu expirarea contractului de administrare a lichiditatilor de catre QAM, acestia va trebui sa aleaga itre varianta lichidarii fondului si cea a reorganizarii acestuia. Cel putin teoretic, lichidarea imediata nu pare solutia cea mai indicata. in acest caz se va face impartirea tuturor activelor la numarul de unitati de fond aflate i circulatie, obtinindu-se astfel valoarea unei unitati. Aceasta valoare va fi isa mica, pentru ca pina la recuperarea tuturor activelor, lichiditatile existente vor sta i contul de lichidare al fondului, cont cu dobinda la vedere si nu la termen. Cealalta varianta, reorganizarea fondului cu sprijinul unui nou administrator, iseamna, i esenta, aminarea deciziei de lichidare, cel putin pina cind fondul isi va putea recupera toate sumele i litigiu, sau continuarea activitatii FNA cu un nou administrator.
FNA a ajuns la rascruce de vinturi
29 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 29 martie 2001, 15:00
in mare parte, raportul Finantelor confirma concluziile auditului realizat i toamna trecuta de Arthur Andersen, la cererea ANI-FNA. Conform acestuia, la 30 septembrie 2000, erau i circulatie un numar de 13.175 de carnete de investitor FNA si un numar de 3.757.444 unitati de fond. Activul fondului cuprindea lichiditati aflate i banci i valoare de 40,2 miliarde lei. Pe linga acestea, FNA mai avea sume de recuperat, reprezentind atit datorii ale altor societati catre fond, cit si actiuni necotate s
Etichete: arhiva,
circa,
fondului,
miliard
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook