Creşterea accizei la combustibili nu ar fi trebuit să influenţeze preţurile alimentelor, în condiţiile în care toate utilităţile înseamnă circa 6% din costurile unui produs alimentar, susţine preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu.
"Creşterea accizei la combustibil nu ar fi trebuit să influenţeze creşterea preţului la alimente, pentru că energia electrică, gazele, energia termică, combustibilul, înseamnă cam 6% din costurile unui produs alimentar, deci o creştere la combustibil de 4-5% ar fi însemnat 1 – 1,5% din costurile produsului alimentar", a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), într-o conferinţă de presă.
Acesta a menţionat că în această perioadă s-a majorat preţul energiei electrice şi cel al gazelor naturale, iar costurile materiilor prime au fost influenţate şi de deprecierea cursului valutar.
"Nu uitaţi că industria de morărit şi panificaţie lucrează, în proporţie de peste 90%, cu utilaje cu energie electrică. În procesarea cărnii şi a laptelui, o parte din ele funcţionează pe energie electrică. A crescut preţul gazelor, lucru pe care instituţiile statului îl promiseseră după 31 martie, dar l-au făcut acum, în miezul iernii. S-a depreciat cursul leu/euro şi importăm 70% din carnea de porc (…), importăm 20% din lapte şi desigur importăm şi ouă din Polonia. De asemenea, importăm produse de panificaţie congelate, un procent nu neapărat foarte mare, dar care reprezintă 5-6% din consumul nostru, iar atunci, deprecierea cursului influenţează costurile acestor materii prime pe care le importăm. Pe de o parte, creşterea preţurilor materiei prime, iar pe de altă parte transportul, ca urmare a combustibilului, energia electrică şi gazele pentru procesare, efectul acestora poate să aibă o influenţă, în medie, de 6-8% la produsele alimentare", a precizat preşedintele FNSIA.
Din 10 ianuarie 2018, preţul gazelor naturale a crescut cu 10%, iar cel al energiei electrice este mai mare cu 7-13%. În plus, anul acesta, rovinieta pentru camioane se va scumpi cu cel puţin 85%.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), ouăle, untul şi fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2017 faţă de luna anterioară din acelaşi an.
Astfel, ouăle s-au scumpit în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, cu 6,72%, şi cu 43,19% raportat la decembrie 2016, untul cu 2,65% (+22,77% faţă de decembrie 2016), şi fructele proaspete cu 1,32% (+11,06% faţă de decembrie 2016). De asemenea, preţul legumelor şi conservelor de legume a crescut cu 1,54%, iar cel al cartofilor cu 1,32%.
În decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior.
AGERPRES