Primele contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta octombrie au fost realizate la un pret de 31.300 lei, operatorii luand in calcul o crestere a inflatiei peste pragul de 30%, ceea ce ar fi impins in sus si deprecierea leului. Mentinerea surprinzatoare a cresterii preturilor sub 2% in septembrie, prognozele indicand un nivel de 2,2% au evidentiat posibilitatea ca la sfarsitul anului inflatia sa nu fie mai mare de 30%, asa cum declara si ministrul finantelor. Avand in vedere si declaratiile oficialilor BNR privind limitarea cresterii cursului leu/dolar sub inflatie cu circa patru procente, operatorii de la Sibiu au inceput sa isi reconsidere pozitiile privind raportul leu/dolar. Miercuri, 11 octombrie, pretul futures a fost de 31.050 lei/dolar, nivel care s-a mentinut si in urmatoarele doua zile. In 16 octombrie a fost atins un maxim de 31.175 lei, „vinovati” de crestere fiind vanzatorii care au fortat piata. Dupa doua zile piata s-a „prabusit” la 31.029 lei/dolar, cumparatorii afisand cotatii de 30.950 lei, in timp ce vanzatorii solicitau 31.107 lei.
„Deprecierea mai accentuata a monedei nationale in raport cu dolarul american inregistrata in prima saptamana a lui octombrie nu s-a mai confirmat in zilele urmatoare, cursul de referinta inscriindu-se chiar pe un trend usor pozitiv, considera Darius Cipariu, de la agentia de brokeraj Cibinium. Vanzarile de dolari ale BNR din primele zile ale lunii, coroborate cu interventiile in sprijinul monedei nationale ale unor operatori din piata spot, au micsorat, pentru moment, „foamea de dolari”. Un punct de sprijin pentru leu a venit din partea Ministerului Finantelor, emisiunea de titluri de stat in valuta, cu o dobanda de 5,5% pentru dolari, bucurandu-se de un real succes. Bancile s-au grabit sa-si plaseze lichiditatile in valuta, astfel ca pentru perioada care a mai ramas pana la finalul anului nu se asteapta o crestere a interesului pentru dolar. Pana la sfarsitul anului, ritmul lunar de depreciere ar putea fi de 2 – 2,2%, el putand fi influentat doar de interesele comerciale ale bancilor.
In randul celor care ar dori sa vanda contracte futures pe raportul leu/dolar cu scadenta la 31 noiembrie exista un sentiment de incertitudine. Daca la inceptul lunii ei afisau cotatii de 32.000 – 32.100 lei/dolar, in perioada 11 – 18 octombrie ei nu au mai aparut in piata. Probabil ca la aceasta decizie au contribuit si preturile de cumparare, care au fost de 31.450 – 31.500 lei, nivel considerat mult prea scazut.
In data de 12 octombrie au aparut primele cotatii pentru scadenta din decembrie. Ele au fost de 32.000 lei la cumparare si 34.500 lei la vanzare, ceea ce arata ca operatorii „incercau apa”. In urmatoarele zile cumparatorii si-au mentinut oferta, coborand cotatia pana la 31.950 lei. In piata exista numeroase persoane care prevad un curs al dolarului de 32.500 – 32.750 lei la finele anului.    
A doua zi dupa declansarea razboiului din Afganistan, moneda unica europeana a reusit o usoara crestere fata de cea americana, pentru ca, incepand cu data de 9 octombrie, trendul pietei sa se inverseze. Aceeasi tendinta a continuat, cu mici sincope, si in perioada 11 – 18 octombrie. Pe termen scurt, prognozele indica o slabire a monedei unice, avand in vedere ca pretul futures pentru decembrie era la jumatatea lunii de 90,1 centi.
Moneda europeana aluneca pe tobogan
Analizand situatia actuala a paritatii euro/dolar, Darius Cipariu considera ca „evolutiile negative, vizibile inca de la inceputul anului, ale economiilor SUA si Euroland, la care s-au adaugat efectele evenimentelor din septembrie, au devenit mai evidente incepand cu luna octombrie, cand au fost publicati principalii indicatori macroeconomici.
In America, increderea consumatorilor, vanzarile cu amanuntul, cresterea PIB au inregistrat cele mai coborate niveluri din ultimii opt ani, in ciuda masurilor urgente luate de catre Rezerva Federala Americana (reducerea ratei dobanzilor de referinta pana la 2,5%, cel mai scazut nivel din ultimii patruzeci de ani). Scaderea increderii consumatorilor, care mentinea economia intr-un oarecare echilibru, a deschis etapa de recesiune a economiei americane. In Euroland, singurul lucru pozitiv a fost scaderea ritmului de ecrestere a inflatiei, ceea ce a permis Bancii Centrale Europene sa mentina ratele dobanzilor mult peste cele din SUA si sa spere intr-o reluare a ritmului de crestere a economiei incepand cu anul 2002. Cu toate acestea, euro pare sa se mentina pe un trend pozitiv pe termen mediu si lung. In contextul actiunilor militare ale SUA in Afganistan, atat timp cat acestea nu conduc catre un rezultat cert, singurele cauze ale unor eventuale fluctuatii ale paritatii euro/dolar raman rapoartele economice si actiunile bancilor centrale din America si Europa”.
Cel mai ridicat pret futures al paritatii euro/dolar, de 92,45 centi, s-a inregistrat in data de 8 octombrie. Incepand chiar de a doua zi, euro a intrat pe un trend descendent, in data de 11 octombrie coborand la 90,15 centi. Peste doua zile moneda unica a urcat la Sibiu la 91 de centi, pentru ca in 17 octombrie sa scada la 90,55 centi. Pe fondul starii de expectativa instalate inaintea comunicarii nivelului productiei industriale din SUA si a indicelui Ifo german, dar si ca urmare a variatiei negative a raportului euro/dolar pe pietele financiare internationale, brokerii si traderii din piata futures a paritatii au optat pentru reducerea, in continuare, a numarului de pozitii deschise. In dimineata zilei de 18 octombrie, in piata de la Sibiu, euro a evoluat intre un minim de 90,2 centi si un maxim de 90,25 centi.
In ceea ce priveste raporul leu/euro, evolutia negativa a monedei unice a condus la o scadere a pretului. De la inceputul lunii pretul s-a mentinut la 28.600 lei, pana in data de 16 octombrie, cand euro a scazut la 28.200 lei, pentru ca a doua zi sa coboare pana la 27.850 lei.