Latina. Pana si tarile africane inregistreaza, dupa ani de conflicte, cresteri consistente. Nu este deci de mirare ca cererea de petrol sporeste si ea. Catre sfarsitul anului, clubul tarilor exportatoare de petrol, OPEC, apreciaza ca cererea va atinge chiar si 86 de milioane de barili pe zi, in crestere cu aproape patru milioane de barili fata de cele 82,1 milioane din 2004. Media anului 2005 va fi de 84 de milioane de barili pe zi, in crestere cu 2,3 procente fata de anul trecut.Diferenta este tot mai greu de acoperit. Productia regiunilor si tarilor din afara OPEC, precum SUA, Rusia sau Marea Nordului este „intinsa“ la maximum. Doar Arabia Saudita, cel mai important membru OPEC, are o rezerva pe care o poate scoate pe piata in cazul exploziei preturilor. Cum cererea nu pare a se opri, sauditii calculeaza foarte atent momentul cel mai propice pentru a arunca in joc ultimele cantitati disponibile. Potrivit FMI, rezervele disponibile sunt de trei ori mai mici acum decat in 2002.Totusi, cresterea economica nu respecta aceleasi tipare in toate tarile si regiunile. Diferenta cea mai mare poate fi constatata in cazul Chinei si Japoniei. Daca cea de a doua se poate baza pe tehnologii performante de economisire a energiei si de reciclare, in cazul Chinei lucrurile stau tocmai invers. Fiecare crestere de un dolar a PIB-ului chinezesc a fost insotita de o crestere a consumului energetic de 1,5 dolari. In tarile dezvoltate acest raport este de 1 la 1 sau chiar mai scazut. Analistii pun ineficienta economiei chineze pe tehnologiile invechite pe care se bazeaza producatorii locali si nerespectarea legislatiei privind izolarea termica a constructiilor.
Vestile proaste mentin preturile la niveluri record
La scumpirea titeiului, care la inceputul lunii aprilie a atins 58 de dolari pe baril, contribuie si alti factori, in afara cresterii economice globale. Vestile din Irak, tara care se afla pe locul al doilea in ceea ce priveste rezervele dovedite de petrol, nu sunt imbucuratoare pentru piata. Atacurile teroriste si dificultatile aferente ameliorarii infrastructurii de export i-au incurajat pe speculatori sa parieze ca petrolul irakian nu va inunda prea curand economia mondiala. Nici tulburarile din Venezuela si Nigeria nu au avut darul sa calmeze piata. Aceste tari, alaturi de Rusia, prezinta un grad ridicat de nesiguranta, fapt care nu poate decat sa stimuleze speculatiile cu contracte petroliere la marile burse ale lumii.Nici vremea nu contribuie la calmarea pietei. Frigul persistent de la inceputul primaverii din SUA a mentinut consumul la cote ridicate mai mult timp decat intr-un an obisnuit.David Robinson, deputy chief economist la FMI, apreciaza ca pretul ridicat al titeiului se va mentine pe termen lung: „Credem ca socul provocat de actualele preturi fi unul permanent“. Asadar, vremurile cand pretul depasea cu putin 20 de dolari pe baril au apus. Pe termen mediu, cotatiile ar putea depasi 60 de dolari. Desi nominal ar fi cea mai mare cotatie din istoria tranzactiilor cu petrol, in termeni reali acest pret nu ar reprezenta decat doua treimi din maximul atins la sfarsitul anilor ‘70. Prin urmare, suntem inca destul de departe de sufocare. FMI apreciaza ca peste cinci ani titeiul se va tranzactiona cu circa 34 de dolari in timp ce in 2030 pretul ar varia intre 39 si 56 de dolari. Tot peste 25 de ani consumul de petrol al lumii ar fi dublu decat cel actual.David Robinson recomanda o serie de masuri pentru stabilizarea cotatiilor petrolului, printre care se remarca cresterea transparentei pietei, reducerea barierelor puse de catre tarile cu rezerve de petrol in calea investitorilor straini si cresterea stocurilor strategice de titei in marile tari consumatoare.Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale a afirmat de curand ca pretul ridicat al petrolului va determina scaderea cererii de energie si va stabiliza pietele. Actorii de pe piata petrolului raman sceptici, dupa cum demonstreaza si evolutia pretului.
Pretul titeiului
Productia de petrol a crescut continuu, urmarind fidel evolutia economiei mondiale. Potrivit estimarilor FMI, in urmatorii 25 de ani cererea de petrol se va dubla.
Productia de petrol
FMI apreciaza ca peste cinci ani titeiul se va tranzactiona cu circa 34 de dolari, in timp ce in 2030 pretul ar varia intre 39 si 56 de dolari, iar productia va fi dubla.