O adevărată tragedie umanitară are loc în Madagascar, atrag atenţia oficialii ONU!
Prima ţară din lume care se confruntă cu foamete din cauza schimbărilor climatice
Aceştia spun că statul insular african este prima ţară din lume care se confruntă cu foamete din cauza schimbărilor climatice. Situaţia vine după mai mulţi ani de secetă şi este atât de gravă, încât locuitorii au ajuns să mănânce lăcuste, frunze de cactus şi chiar noroi.
Foametea este deosebit de gravă mai ales în sudul Madagascarului. ONU a emis deja o alertă privind foametea în creştere, în urmă cu mai bine de o lună. Fenomenul ameninţă să afecteze peste 1 milion de oameni, din populaţia de circa 28 milioane de persoane a Madagascarului, relatează agenţia AFP.
David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial (PAM), a mers recent într-o vizită în Madagascar şi a declarat că “ceea ce se întâmplă în această ţară seamănă cu ceea ce vedeţi într-un film horror”.
“Sunt oameni care se află la limita foametei şi acest lucru se întâmplă fără să existe un conflict armat”
Directorul regional al PAM pentru sudul Africii, Lola Castro, a vorbit şi ea despre “o situaţie foarte dramatică”. “Ce este mai rău abia urmează”, a adăugat aceasta.
“Sunt oameni care se află la limita foametei şi acest lucru se întâmplă fără să existe un conflict armat. Doar din cauza schimbărilor climatice, care, prin cele mai grave efecte ale lor, îi afectează foarte mult. O acţiune rapidă a comunităţii internaţionale este mai mult decât necesară.
Aceşti oameni nu au contribuit cu nimic la schimbările climatice, însă ei poartă întreaga povară în prezent”, a mai declarat Lola Castro.
Madagascar, o insulă din Oceanul Indian, aflată în estul Africii, reprezintă un teritoriu în care accesul este dificil – atât pentru ajutoarele umanitare, cât şi pentru reprezentanţii presei – din cauza pandemiei de COVID-19 şi a restricţiilor antiepidemice.
Sursa foto: Dreamstime