Organizația Mondială a Sănătății a desființat câteva mituri legate de infecția cu noul coronavirus, mituri propagate deseori de postări manipulatoare pe rețelele sociale sau în articole senzaționaliste, informează G4Media.
- Vaccinurile contra pneumoniei protejează împotriva coronavirusului?
Nu. Aceste vaccinuri nu protejează contra coronavirusului. Acest virus e atât de nou și diferit de cele cunoscute încât vaccinurile existente nu te pot proteja. Cercetătorii din numeroase companii și institute lucrează acum contra-cronometru la dezvoltarea unui vaccin specific, unele vaccinuri – candidat fiind deja în faza de testare clinică.
- Spray-urile nazale cu soluție salină ajută la protecție?
Nu. Nu există nici o dovadă că irigarea constantă a nasului cu soluție salină protejează împotriva infecției cu noul coronavirus. Această soluție e bună pentru revenirea după o răceală comună.
- Pulverizarea de alcool sau clorină pe corp ucide coronavirusul?
Nu. Pulverizarea cu spray de soluții cu alcool și clorină pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat deja în corp. Mai mult, o asemenea soluție poate afecta ochii sau gura. Alcoolul și clorina sunt utile pentru dezinfectarea suprafețelor și obiectelor.
- Usturoiul poate preveni infectarea?
Nu există nici o dovadă că mâncatul de usturoi protejează oamenii de noul coronavirus, chiar dacă acesta are proprietăți anti-microbiene.
- Sunt eficiente antibioticele în prevenția și tratarea noului coronavirus?
Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusului, ci împotriva bacteriilor. Totuși, dacă sunteți spitalizat pentru infecția cu coronavirus, medicii v-ar putea prescrie antibiotice pentru că există posibilitatea unei infecții bacteriene.
- Există medicamente speciale pentru prevenția sau tratamentul infecției cu noul coronavirus?
În acest moment sunt testate pe scară largă, într-un program al OMS, patru tipuri de tratamente. Până acum nu a fost aprobat la nivel global un anumit tratament. Pacienții infectați cu coronavirus și spitalizați primesc tratament specializat pe baza acestui program al OMS.
- Rețelele mobile 5G împrăștie coronavirusul?
Nu. Virusul nu poate circula pe undele radio sau pe rețelele mobile. Dovadă? Coronavirusul se răspândește în multe țări și regiuni care nu au rețele 5G.
- Expunerea la temperaturi mari stopează infecția?
Nu, expunerea la soare sau la temperaturi peste 25 grade Celsius nu previne infecția cu coronavirus. Zeci de țări cu climă caldă au cazuri de coronavirus.
- Consumul de alcool protejează?
Nu, consumul de alcool nu protejează. Mai mult, consumul frecvent de alcool crește riscul apariției unor alte probleme de sănătate.
- Transmit țânțarii coronavirusul?
Nu există până la acest moment dovezi științifice că noul coronavirus poate fi transmis prin înțepătura țânțarilor.
- Lămpile cu ultraviolete distrug virusul?
Nu. Lămpile cu ultraviolete nu pot steriliza mâinile sau pielea și nu pot distruge coronavirusul.