Foarte mulţi români au renunţat la proiectele prin care puteau obţine bani europeni, din cauză că băncile nu au dorit să-i crediteze, problemă pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale încearcă să o rezolve, promiţând băncilor care vor cofinanţa proiectele pe fonduri UE că vor gestiona toţi cei 21 de miliarde de euro de la UE, potrivit directorului general adjunct al APDRP, Nicolae Popa.
‘Vrem să vedem ce se întâmplă cu cofinanţarea. Cea mai mare problemă în momentul de faţă este cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene, unde, din statisticile noastre, din realităţile noastre din programul pe anul trecut, a rezultat că foarte mulţi au renunţat nu de bunăvoie, ci de nevoie, la implementarea proiectelor, pentru că nu au avut bani de cofinanţare. Băncile nu au vrut să-i asculte, nu au vrut să-i ajute, nu au vrut să-i sprijine, nu au vrut să negocieze cu ei şi au rămas fără sumele acestea, care să dovedească că pot să realizeze proiectul’, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Nicolae Popa.
Acesta spune că ministerul cere băncilor să scadă dobânzile pentru creditele necesare cofinanţării proiectele europene.
‘De aceea, noi am avut discuţii cu foarte multe bănci, cred că am avut vreo 12 întâlniri, unde le-am sugerat să vină alături de noi şi să înţeleagă că şi noi îi ajutăm pe ei şi ei să ne ajute pe noi, prin oferirea a unui pachet de creditare mult mai accesibil, cu dobânzi mai mici faţă de cele existente în momentul de faţă’, a adăugat Nicolae Popa.
Directorul general adjunct al APDRP spune că ministerul va dirija cele 21 de miliarde de euro doar la băncile care-i va sprijini pe cei care au nevoie de cofinanţare pentru proiecte cu fonduri europene.
‘Şi cum vrem să-i lămurim? Noi avem la dispoziţie de la UE 21 de miliarde de euro: 8, 5 miliarde de la agenţia noastră, 12,5 miliarde de la APIA. Cele 21 de miliarde de euro vor trebui să parcurgă traseul prin bănci, gestionate de bănci. Şi atunci, băncile cu gestionarea banilor, (…) vor percepe comisioane, sume importante de bani, care vor constitui profituri pentru ele. Şi atunci, cei care vor veni, noi vom încerca să dirijăm aceste sume la acele bănci care sunt alături de noi şi care ne ajută şi ne sprijină în asigurarea cofinanţării’, a explicat Nicolae Popa.
Potrivit acestuia, în prezent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale negociază cu băncile şi asigurarea unei dobânzi mici pentru fermele familiale.
‘ Ministerul vine acum şi asigură credite pentru cofinanţare la aceşti beneficiari pentru întreprinderi mici şi mijlocii, credite cu rambursabile în zece ani de zile, cu dobândă mult mai mică faţă de cea stabilită de către bănci, aici o să facem o negociere cu băncile pentru asigurarea unei dobânzi cât mai mici, cu perioadă de graţie pentru plata creditului direct de şase luni de zile, iar pentru dobândă, graţie doi ani de zile. Pentru fermele mici din zona montană, ca şi măsură de încurajare, este faptul că pentru cei care fac investiţii în zona montană, vor primi un bonus de 20 % la suma nerambursabilă. De pildă, cei care sunt cu fermele mici şi vor să acceseze şi un fond pe 1.2.1. (Modernizarea exploataţiilor agricole n.r) (…) sau să-şi facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. (Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere n.r) primesc nu 50 % sumă rambursabilă, ci 70 %’, a anunţat Nicolae Popa.
Acesta a adăugat că, deja, ‘Ministerul a venit printr-o Ordonanţă 43 (OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor n.r) şi asigură creditarea beneficiarilor de pe măsura 1.2.1., e vorba de fermele familiale. (…) Fermele familiale sunt acele ferme mici, mai ales din zona montană, unde am stabilit şase proiecte tip. Fermă familială înseamnă până la 20 de vaci, până la 57 hectare de teren arabil, până la o sută de porci, până la două hectare de teren legume în câmp deschis, până la o mie de metri pătraţi seră închisă, etc.’
Nicolae Popa a discutat vineri, la Sibiu, cu primarii din mai multe localităţi, despre accesarea fondurilor europene. AGERPRES