Foarte mulți români nu-și permit o conexiune la Internet. Populația este expusă riscului de sărăcie

oameni

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Datele publicate de Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) arată că aproximativ 2,4% din populaţia UE nu îşi permitea în anul 2022 o conexiune la Internet, ponderea fiind mai mare, de 7,6%, în rândul populaţiei expuse riscului de sărăcie.

Așadar, România şi Bulgaria sunt ţările unde 9,1%, respectiv 8,1% din populaţie, nu îşi permitea în anul 2022 o conexiune la Internet, spre deosebire de Finlanda şi Luxemburg, unde doar 0,3%, respectiv 0,4% din populaţia totală se confrunta cu o problemă similară.

Cel mai mare procent de persoane expuse riscului de sărăcie se înregistra în România

De asemenea, diferenţa între populaţia totală şi populaţia expusă riscului de sărăcie în termeni de capacitate de a-ţi permite o conexiune la Internet, era vizibilă în 2022 în toate statele membre UE.

Cel mai mare procent de persoane expuse riscului de sărăcie şi care nu îşi permit o conexiune la Internet se înregistra în România (25%), urmată de Bulgaria (20,5%) şi Ungaria (16,5%). La polul opus, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în Danemarca şi Finlanda (ambele cu 1%), urmate de Cipru şi Luxemburg (ambele cu 1,5%), conform datelor publicate de Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Mulți români nu își permit să călătorească deloc în perioada vacanțelor

Un studiu realizat anterior de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arăta că mulți nu își permit să călătorească deloc în perioada vacanțelor. Mai mult, jumătate dintre români nu pot face față unei cheltuieli neprevăzute.

Datele înregistrate de Eurostat arată și că mai mult de un sfert din români sunt săraci. Simultan, media europeană este destul de crescută, iar toţi europenii se descurcă tot mai greu cu cheltuielile.

Jumătate dintre români sunt descoperiţi financiar în faţa unei cheltuieli neprevăzute

Totodată, jumătate dintre români sunt descoperiţi financiar în faţa unei cheltuieli neprevăzute. Procentul de 47% înregistrat în România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană. În prezent, media europeană este de 31%.

„În România, și o spun cu toată responsabilitatea: nu există o luptă împotriva sărăciei. Scoaterea românilor din sărăcie nu se face din vouchere, nu se face dând niște sume de bani. Trebuie să le dai oportunități și acces la educație, oportunitatea de a-și găsi oferte de muncă care să fie bine plătite”, a explicat europarlamentarul Dragoş Pîslaru.

Mai mult, România avea cea mai mare proporție de populație, de peste 34%, cu risc de sărăcie și excluziune socială în 2022 dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.