Este focar în România! S-a confirmat prezența unui virus periculos în țara noastră. În jurul focarului, s-au delimitat zone de protecție. Iată despre ce este vorba.
Focar de gripă aviară în România
Este focar în România! Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat detectarea virusului gripei aviare H5N1 în mostrele prelevate de la cadavrele de păsări dintr-o fermă comercială de găini ouătoare. Aceasta are un efectiv de 73.583 de capete și este situată în localitatea Piscani, județul Olt, potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
„Imediat de la anunţarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituţia Prefectului Olt şi a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, care a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.
Potrivit procedurilor standard, păsările din focar vor fi eliminate. Cadavrele acestora vor fi ecarisate împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor, va urma procesul de dezinfecție.
S-au stabilit zone de protecție
În jurul focarului, au fost stabilite zonele de protecție (3 km) și de supraveghere (10 km). De asemeenea, au fost impuse măsuri restrictive privind circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Păsările din zonele afectate de restricții sunt supravegheate continuu. În cazul celor sălbatice, s-a solicitat sprijinul asociației de vânători pentru monitorizarea zonei.
Zona de protecție (3 km) include localitățile Scornicești, Mogoșești, Piscani, Jitaru și Fondul cinegetic 8 Scornicești. Zona de supraveghere (10 km) cuprinde localitățile Constantinești, Scornicești, Rusciori, Teiuș, Șuica, Mărgineni Slobozia, Chițeasca, Bircii, Bălțați, Mihăilești Popești, Negreni, Potcoava Fălcoeni, Optași-Măgura, Tătulești, Priseaca, Oporelu și trei exploatații comerciale de suine. În aceeași zonă sunt incluse și fondurile cinegetice 10 Optași, 11 Potcoava, 7 Priseaca, 6 Oporelu și 9 Tătulești.
Mai multe unități au fost verificate
Conform ANSVSA, în județul Olt există nouă exploatații comerciale de găini ouătoare, șase exploatații comerciale de păsări de carne și două exploatații comerciale de prepelițe. Toate aceste unități au fost notificate și supuse verificărilor pentru a asigura respectarea măsurilor de biosecuritate.
Păsările din regiunile afectate de restricții sunt supravegheate în mod continuu. Ancheta epidemiologică se află în curs de desfășurare.
„Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subroduse obţinute doar de la animale sănătoase”, au transmis reprezentanţii Autorităţii într-un comunicat.
ANSVSA îndeamnă fermierii din industria avicolă și cetățenii să ofere sprijin în aplicarea măsurilor de biosecuritate, să anunțe imediat serviciile veterinare despre decesele înregistrate la păsări și să respecte cu strictețe toate măsurile impuse de autorități pentru a preveni răspândirea acestei boli în țara noastră.