Crenvurști contaminați cu listeria au fost retrași din supermarketuri. În ultimele luni, potrivit Ministerului Sănătății, ar fi existat „trei decese de persoane aflate în condiții fragile din cauza vârstei și a patologiilor concomitente”. Două dintre acestea erau deja cunoscute la începutul lunii iulie și au avut loc în Lombardia și Emilia-Romagna. Cazurile, în schimb, conform analizei aprofundate a unui grup de lucru creat pentru a se ocupa de urgență, ar fi fost 66, dintre care unele persoane ar fi ajuns la spital.

A fost nevoie de timp pentru a înțelege care a fost cauza infecțiilor la oameni, care au început să fie văzute în urmă cu doi ani. Mult timp au existat suspiciuni legate de un tip de formaggio și au fost trimise și reclamații pentru acest produs către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Apoi, în această vară, au avut loc niște confiscări de pui și curcan, susține larepubblica.

Pe 23 septembrie, a sosit un comunicat de presă de la minister, în care se explica faptul că verificările efectuate de grupul de lucru „au relevat o corelație între unele dintre cazurile clinice și prezența tulpinii Listeria St 155 în crenvurști pe bază carne de pasăre produsă de firmă Agricola Tre Valli. Prezența a fost confirmată și prin prelevarea de probe efectuată la fabrică”.

Unde se regăsește bacteria listeria

Compania implicată, care produce pentru mai multe firme, „a inițiat toate măsurile de protecție pentru consumator prin retragerea loturilor care au fost pozitive și în aplicarea principiului precauției maxime, a tuturor celor produse înainte de 12 septembrie 2022. De asemenea, a transmis un comunicat, care confirmă ceea ce a fost deja indicat pe produse direct în punctele de vânzare”.

Oricum, cercetările asupra cauzelor bolii nu s-au încheiat. Ministerul a anunțat noi investigații pe alte loturi și, de asemenea, „pe alte tipuri de produse, care ar putea avea legătură cu cazuri umane”.

„Listeria monocytogenes” este o bacterie care poate fi prezentă în sol, apă și vegetație și poate contamina alimente precum laptele, legumele, brânzeturile moi, carnea insuficient gătită, cârnații ușor asezonați.

Transmiterea la om are loc prin intermediul alimentelor.

„Copiii și adulții sănătoși se pot infecta ocazional, dar rareori dezvoltă o boală severă, spre deosebire de persoanele debilitate, imuno-deprimate și de femeile însărcinate, la care boala este mai gravă”.

Cum se manifestă boala

Boala se poate prezenta ca o gripă, dar și la cei fragili cu infecții răspândite în tot corpul și meningită. Bacteria rezistă la temperaturi scăzute, dar este foarte sensibilă la cele înalte. Din acest motiv, gătitul alimentelor este prima măsură de precauție pentru a evita infecția.

Ministerul Sănătății din Italia invită consumatorii să păstreze cu grijă alimentele, iar în cazul specific al crenvurștilor să respecte regulile de preparare indicate pe ambalaj, „care presupun în mod normal gătirea înainte de consum”.