Focar de pesta micilor rumegătoare. Este alertă sanitară în România

oi oaie miel miei

SURSA FOTO: Freepik

Este alertă sanitar-veterinară în Tulcea, unde a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare. Este o adevărată tragedie. Peste 49.000 de oi vor fi eutanasiate pentru a preveni răspândirea bolii.

A fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare în Tulcea, fiind o alertă sanitar-veterinară în România. Peste 49.000 de oi vor fi eutanasiate pentru a preveni răspândirea bolii.

Primul focar de pesta micilor rumegătoare în Tulcea

Inițial, focarul a fost identificat ca o afecțiune pulmonară la oile din fermă. Ulterior, probele recoltate au confirmat prezența virusului PMR. Acestea au fost analizate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA).

„Toate exploataţiile comerciale de ovine şi caprine din judeţul Tulcea au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate. Au fost notificate judeţele limitrofe Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Călăraşi, precum şi Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală”, precizează Autoritatea.

În urma confirmării, autoritățile au decis eutanasierea oilor și au instituit zone de protecție și supraveghere în jurul focarului.

Au fost notificate județele limitrofe și organizații internaționale

De asemenea, au fost notificate județele limitrofe și organizații internaționale. Astfel, în jurul focarului s-au delimitat zone de protecție și supraveghere.

Totodată, s-au impus restricții stricte pentru circulația persoanelor, animalelor și vehiculelor în zonă.

Toate fermele din jurul focarului sunt supuse unor verificări riguroase pentru a asigura respectarea măsurilor de biosecuritate.

Boală, bacterie SURSĂ FOTO: Dreamstime

Gestionarea eficientă a focarului este crucială pe termen lung

Gestionarea eficientă a focarului este crucială pe termen lung. Fără o bună supraveghere, nu este posibilă protejarea industriei ovine și caprine din România.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să colaboreze cu fermierii pentru a implementa cele mai bune practici de biosecuritate, prevenind astfel răspândirea ulterioară a bolii.

IDSA este unitate cu personalitate juridică şi funcţionează ca instituţie publică de interes naţional

Amintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) este unitate cu personalitate juridică şi funcţionează ca instituţie publică de interes naţional, în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca Institut de referinţă (INR).

Organizarea şi funcţionarea IDSA sunt reglementate de prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42 din 29 ianuarie 2004 privind organizarea activităţii veterinare – aprobată cu modificări şi completări prin Legea 215 din 27 mai 2004 – cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârea Guvernului României nr. 1415 din 18 noiembrie 2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia şi Ordinele Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.