Ungurii au tras un semnal de alarmă! O boală gravă face ravagii lângă România. Potrivit informațiilor apărute recent, s-a dispus crearea unei zone de protecţie, după ce a fost detectat un focar.
Mai precis, autoritățile sanitar-veterinare din Ungaria au informat miercuri, 20 decembrie, că a fost detectat un nou focar de gripă aviară cu tulpina H5N1.
Autoritățile din Ungaria au tras un semnal de alarmă
Conform EFE, s-a întâmplat la o fermă din vestul Ungariei. Au fost deja sacrificaţi circa 26.500 de curcani. Ca în alte cazuri, Oficiul Naţional de Securitate a Lanţului Alimentar (NEBIH) a dispus crearea unei zone de protecţie.
Aceasta este valabilă pe o rază de 3 kilometri în jurul fermei situate în judeţul Gyor-Moson-Sopron. Simultan, a fost dispusă crearea unei zone de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.
Gripa aviară a fost detectată în ultimele săptămâni în mai multe provincii ale Ungariei, de la graniţa cu România până la cea cu Austria. Din acest motiv, aproximativ un milion de păsări de fermă au fost sacrificate anul acesta în Ungaria. Sursa menționată subliniază că au fost descoperite 63 de focare de gripă aviară.
În altă ordine de idei, gripa aviară a făcut ravagii în Ungaria în această toamnă, unde se află o importantă populație de cocori migratori, ucigând zeci de mii de păsări.
Virusul mortal a fost observat pentru prima dată în țară la începutul lunii noiembrie, în comitatele Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg. Nu a trecut mult timp până când a fost evidențiat în PN Hortobágy, o destinație de renume mondial pentru observarea păsărilor – care este un loc de popas important pentru cocorii migratori.
Pe baza studiilor de teren, numărul de cocori morți în Ungaria este estimat între 10.000 și 20.000 de exemplare.
Oamenii de știință maghiari suspectează că păsările au întâlnit virusul pentru prima dată când au ajuns în Bazinul Carpatic, deoarece nu au existat știri despre moartea cocorilor în nord sau în est. Morțile în masă au fost înregistrate pentru prima dată în regiunea Hortobágy după ce numărul de cocori migratori a atins un vârf de 200.000. Virusul a apărut apoi în sudul Marii Câmpii și în vestul Transdanubiei.
A fost detectat un focar de gripă aviară și luna trecută
Amintim că a fost detectat un focar de gripă aviară și luna trecută. Autoritățile sanitare din Ungaria au raportat un focar de gripă aviară H5N1, denumită în mod obișnuit gripă aviară, la o fermă de rațe de îngrășat din nord-estul țării.
Anunțul a fost făcut într-un raport din noiembrie de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).
Virusul a fost detectat la o fermă din județul Szabolcs-Szatmar-Bereg, a precizat organizația, citând autoritățile locale.
Gripa aviară lovește de obicei în timpul toamnei și iernii. Boala a dus la sacrificarea a sute de milioane de păsări în ultimii ani. Aceasta se transmite prin intermediul fecalelor păsărilor sălbatice migratoare infectate sau prin contact direct cu hrana, hainele și echipamentele contaminate.