Focare de gripă aviară în România și Bulgaria. Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor a anunțat vineri, 27 octombrie, că România şi Bulgaria au raportat focare de gripă aviară înalt patogenă în rândul păsărilor de curte.
Anunțul a venit în contextul în care Europa se confruntă cu o recrudescenţă sezonieră a acestei boli, conform Reuters.
Au fost înregistrate focare de gripă aviară în România și Bulgaria
Sursa menționată amintește că răspândirea gripei aviare a stârnit îngrijorări în rândul guvernelor şi al industriei avicole. În ultimii ani, boala a făcut ravagii în efectivele de păsări din întreaga lume.
Astfel, a fost perturbată aprovizionarea. Simultan, a crescut riscul de transmitere la om, dar și preţurilor la produsele alimentare.
În România, virusul H5N1 a fost detectat într-un efectiv de 120 de păsări de curte în satul Ţigăneşti, în apropiere de graniţa cu Bulgaria.
Virusul a provoat moartea a 28 de păsări, a declarat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
Bulgaria a raportat la începutul acestei săptămâni mai multe focare
Bulgaria a raportat la începutul acestei săptămâni focare de gripă aviară de tip H5 în două ferme avicole. Informațiile au fost publicate de WOAH într-un comunicat separat.
Un focar din Malko Konare, în regiunea Pazardjik, a ucis 380 de păsări dintr-un efectiv de 171.911. Simultan, un alt focar din Debeleţ, în regiunea Veliko Târnovo, a ucis 5.420 de păsări de curte din 395.045, a declarat WOAH.
Organismul interguvernamental a raportat săptămâna trecută că Polonia a detectat virusul H5N1 al gripei aviare în rândul păsărilor de curte în nordul ţării. Amintim că Polonia este cel mai mare producător de păsări de curte din Uniunea Europeană.
„Virusurile gripei aviare se răspândesc în mod normal printre păsări, dar numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară H5N1 depistate la mamifere – care sunt biologic mai apropiate de oameni decât păsările – ridică temeri că virusul s-ar putea adapta pentru a infecta mai ușor oamenii”, a avertizat anterior OMS într-un comunicat.
Virusul H5N1 al gripei aviare a provocat în principal epizootii (n.red. răspândire în scurt timp) sezoniere de la apariția sa în 1996. Virusul s-a răspândit în 2021 în America de Nord și, în 2022, în America Centrală și de Sud.