Societatea Focus Sat, care deţine platforma de satelit operată de compania UPC România, a notificat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) că retransmite pe teritoriul României televiziunea Al Jazeera (versiunea în limba engleză), prezentă pe piaţa media românească din anul 2012 doar în reţeaua IPTV (Internet Protocol Television) a Ines Group. CITEŞTE MAI MULTE ŞTIRI ECONOMICE

De asemenea, televiziunile muzicale TV Planeta şi Planeta HD, licenţiate în Bulgaria, au notificat CNA că vor fi recepţionate pe teritoriul României.

Potrivit Deciziei CNA1999/2005, serviciile de programe difuzate de către radiodifuzori aflaţi sub jurisdicţia unui stat membru al Uniunii Europene pot fi retransmise în România fără o autorizare prealabilă.

Reprezentanţii radiodifuzorilor ale căror servicii de programe se retransmit în România trebuie să pună la dispoziţia CNA copii legalizate, în limba originală şi în traducere, ale documentelor care atestă jurisdicţia şi autorizarea serviciului de programe.
Al Jazeera este o retea de televiziune detinuta de Qatar Media Corporation, cu sediul central in Doha, Qatar.
CNA a cerut Focus Sat să nu mai retransmită programele SC Pro TV SA
Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au cerut distribuitorului Focus Sat să nu mai retransmită programele SC Pro TV SA, după ce acordul dintre cele două părţi a expirat, iar trustul Pro a cerut sistarea retransmisiei.

‘Am primit o notificare de la Pro TV să încetăm retransmisia canalelor aflate în portofoliul acestora, notificare venită însă pe fondul unor negocieri aflate în curs. Contractul a expirat, e adevărat, însă părţile poartă negocieri dinaintea expirării lui, negocierile sunt în curs, aflându-se în stadiu avansat. Nu au încetat nicio clipă, au fost întâlniri stabilite între părţi atât înaintea notificării primite, cât şi după. (…) Această decizie a Pro TV vine pe fondul anterioarei lor decizii de a ieşi din must carry, deci se înscrie într-un context pe care îl cunoaşteţi, punând presiune cu atât mai mult pe operatorii de cablu’, a declarat Irina Vârlan, director juridic la UPC şi Focus Sat.

Ea a precizat că a fost depusă la CNA o cerere de reactualizare a grilei de programe din care au fost eliminate canalele Pro.

‘Între timp însă, negocierile nu au încetat nicio clipă, dimpotrivă, se desfăşoară la nivel înalt şi sunt într-un stadiu avansat. (…) Vă solicităm acordarea unei perioade de graţie care să ne permită nouă să ajungem la un acord’, a adăugat Irina Vârlan.

Potrivit unui document trimis CNA de Focus Sat pe 5 septembrie, s-a primit din partea Pro TV SA o notificare de încetare a retransmisiei canalelor Pro TV, Acasă, Pro Cinema, Pro TV Internaţional, Sport.ro, Acasă Gold începând din 9 septembrie.

‘Cu privire la acest fapt ne exprimăm surpriza privind o astfel de acţiune din partea Pro Tv, având în vedere negocierile existente între părţi aflate într-un stadiu avansat. Acţiunea Pro TV vine pe fondul recentei eliminări neaşteptate a canalului Pro TV din lista must-carry, decizie care ne afectează semnificativ activitatea în România. Decizia radiodifuzorului vis-a-vis de societatea noastră e în contradicţie şi cu asigurările date de acesta către CNA conform cărora telespectatorii vor putea urmări în continuare postul în aceleaşi condiţii, iar semnalul Pro TV nu va fi oprit în perioada în care postul de televiziune negociază noile condiţii cu operatorii de cablu’, relevă documentul.

Sursa citată arată că acţiunea Pro TV poate avea un impact major asupra clienţilor Focus Sat, precum şi asupra pieţei de retransmisie de programe de televiziune în general.

‘Referitor la notificarea SC Pro TV SA privitoare la retransmisia fără drept a programelor societăţii noastre de către Focus Sat România SRL, dorim să vă aducem la cunoştinţă că societatea noastră nu a eliberat companiei Focus Sat România accepturi de retransmisie pentru niciunul dintre canalele aparţinând Pro Tv SA şi că aceste canale se află în continuare în grila de programe a distribuitorului de servicii menţionat. Vă rugăm să ne sprijiniţi în demersul nostru de rezolvare a acestei probleme’, se arată într-un document trimis CNA de SC Pro Tv SA. AGERPRES