pe ceilalti”, „Obtin rezultate”. Michael Foley, vicepresedinte de marketing la Connex, dezvaluie ce se ascunde in spatele acestor slogane.
Capital: Raspundeti de marketingul Connex de circa o jumatate de an. Ce ati schimbat in acest interval de timp?
Michael Foley: Nu pot spune ca inainte de a veni eu la Connex era ceva profund gresit, insa am schimbat o serie de lucruri. Concret, am reorganizat vanzarile si marketingul, mutand centrul de greutate dinspre tehnologie (date si voce) catre clienti si afacere in sine. Asta pentru ca noi nu vrem sa ne concentram pe inovatia prin noi tehnologii, ci pe inovatia prin noi servicii. De exemplu, noi nu intentionam sa lansam MMS (Multimedia Messaging), care este o tehnologie, ci un serviciu aferent. Vom lansa un asemenea serviciu in cursul acestui an. Un alt lucru important a fost vinderea unor pachete de servicii integrate (voce, date, Internet) catre peste 50 de clienti-companii.
Capital: 2002 a fost anul rebrandarii Orange. Vocea Connex s-a auzit mai putin. Care sunt pasii urmatori?
Michael Foley: In aceasta privinta sunt adeptul urmatoarei figuri de stil: a ataca o companie in timpul campaniei de rebrandare este ca si cum ai ataca un caine in timp ce mananca. De fapt, decizia de a nu ataca Orange in timpul campaniei era luata inainte de venirea mea in companie, care s-a intamplat in luna aprilie a acestui an. Daca am fi atacat principalul nostru adversar in timpul rebrandarii l-am fi starnit si mai mult. Acum e randul nostru sa ne promovam mai intens. Pe scurt, vom incepe curand o campanie de reimprospatare a brandului Connex, care va dura circa un an.
Capital: Puteti estima cat veti investi in aceasta campanie?
Michael Foley: Raspunsul este da, pot estima, insa nu va voi spune despre ce suma este vorba. (Michael Foley rade sanatos, in hohote, pret de cateva secunde bune. Pare foarte amuzat de propria-i inspiratie).
Capital: Revenind la cultura de companie a Connex, sloganele inscrise pe legitimatia fiecarui angajat nu risca sa ramana niste simple vorbe goale?
Michael Foley: Inteleg substratul intrebarii. stiu ca in perioada comunista, sloganele, de multe ori, nu spuneau nimic. Vreau sa va asigur insa ca si in Vest sloganele sunt, nu de putine ori, cuvinte goale. Noi suntem convinsi insa ca sloganele noastre chiar corespund unei stari de spirit reale. Unul dintre secretele noastre este constanta cu care ne facem treaba. E vorba de constanta cu care recrutam oamenii, ii formam si ii recompensam. Asta nu inseamna neaparat confort, pentru ca suntem obisnuiti sa ne asumam si riscuri. Din acest punct de vedere, imi displace profund balada Miorita.
Capital: Ce va deranjeaza la Miorita, una dintre cele mai populare povesti ale romanilor?
Michael Foley: Miorita este o poveste groaznica. Contravine flagrant cu principiile unei lumi care trebuie sa isi asume niste riscuri. Inteleg ca este o capodopera a folclorului literar romanesc, insa povestea spune ceva despre modul de a gandi al romanilor. Cred ca este contraproductiv.
Capital: Va apropiati de clientul cu numarul trei milioane. Ce este dincolo de acest numar?
Michael Foley: Cred ca trei milioane de abonati este o cifra foarte mare pentru o tara cu nivelul de dezvoltare al Romaniei. Cunosc companii de telefonie mobila din Canada, tara din care provin, care au circa 3,5 milioane de abonati.
2002 a fost anul Orange
Anul trecut, Dialog a devenit Orange. Altfel spus, o marca romaneasca a fost inlocuita cu una internationala. Sumele aruncate in joc de compania de telefonie mobila au fost imense. In orice caz, concurentii nici nu ar fi indraznit sa viseze la asemenea bugete de promovare. Orange a reusit destul de mult, reusind sa atraga in curtea sa nu doar utilizatori casnici, ci multi clienti din zona corporate. Lupta impunerii pe piata a noii marci a mers uneori pana la lovituri sub centura. E suficient sa ne amintim de ofertele (izolate) de atragere a clientilor concurentei prin transferarea bonusului de fidelitate (la Connex, de exemplu) pentru fiecare abonat care migra la Orange. Apele s-au mai linistit pentru ca Orange si-a atins scopul. Noul brand are o recunoastere foarte buna, compania are performante financiare foarte bune, iar baza de abonati se afla intr-o continua crestere.
Zapp a pariat pe Internetul mobil
Daca anul trecut Orange a pompat bani in schimbarea marcii, pionierul tehnologiei CDMA in Europa de Est, Zapp Mobile, a investit destul de mult in repozitionarea pe piata. Cand s-a lansat pe piata, in decembrie 2001, Zapp era asociat cu un furnizor de telefonie mobila, concurent direct al mai „batranilor” Orange si Connex. De anul trecut a pus accentul pe serviciile de Internet mobil. Mutare inspirata. Totusi, cei din conducerea companiei continua sa puna accent pe serviciile de voce, doar 20% din minutele vandute de companie reprezentand trafic de date. Nu mai e un secret faptul ca romanii sunt mari consumatori de servicii de voce. Totusi, Internetul mobil este un serviciu cu valoare adaugata mai mare decat vocea, deci mai rentabil. Zapp are de 20-30 de ori mai putini clienti decat Connex sau Orange, insa continua sa lupte pentru extinderea pe piata. O alta filozofie a companiei care se considera „reteaua noii generatii” este cresterea veniturilor pe abonat.