Ce reprezintă mulcirea

Ca începător, ai fost curios să știi ce presupune acest proces de mulcire și cum te poate ajuta în dorința ta de a avea o grădină de legume perfectă. Nimic complicat, în pofida numelui său. Este vorba de acel proces care presupune acoperirea pământului din grădină cu material organice sau anorganice. Poți folosi în acest scop iarbă uscată sau, la fel de eficientă este și varianta care presupune folia de mulcire. Pentru a-ți fi mult mai ușor, profită de faptul că ai la îndemână un dispozitiv conectat la internet și comanda online agrotextil si folie mulcire

Ce avantaje ai dacă folosești folia mulcire

Din ce în ce mai mulți fermieri români înțeleg că folosirea acestei folii este una dintre cele mai eficiente și avantajoase metode prin care își pot alcătui o grădină de legume care să ofere roade bogate, sănătoase, pline de vitamine și nutrienți. Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, îți prezentăm și noi, pe scurt, câteva dintre ele.

Te scapă de boli și buruieni

Există multe boli care îți pot afecta culturile, iar despre buruieni, nu mai este nevoie să îți detaliem cât de nesuferite sunt, nu? Cu ajutorul dat de această folie ai scăpat de ele, ceea ce nu poate decât să te mulțumească.

Menține îngrășămintele în sol

Umiditatea solului este importantă în dezvoltarea plantelor, și de aici rezultă un alt avantaj pe care îl poți specula din plin pentru grădina ta de legume. De asemenea, dacă ai decis să crești fertilitatea solului folosind îngrășăminte, acestea sunt menținute la nivelul solului.

Protecție împotriva variațiilor de temperatură

Variațiile de temperatură nu fac bine multora dintre culturile tale, așa că folia mulcire este perfectă pentru menținerea celor optime pentru plante. În acest fel vei reuși chiar să obții culturi chiar și cu două săptămâni mai devreme decât în mod normal.

Mulcire organică sau anorganică?

Toate bune și frumoase, dar ai putea susține – și pe bună dreptate, că mulcirea poate fi făcută și în mod organic, nu doar cu ajutorul foliei despre care ți-am vorbit ceva mai sus. Există avantaje și dezavantaje pentru ambele variante, așa că am decis să ți le prezentăm pe fiecare dintre ele, pentru a decide care este cea spre care îți îndrepți atenția.

Mulcirea organică

După cum probabil ți-ai dat seama, această metodă presupune utilizarea a aproape tot ce găsești, de regulă, într-o gospodărie: fân, iarbă uscată, ace de brad, frunze uscate, bălegar și multe altele. Avantajul metodei rezultă din faptul că este ieftină și, în puls, mulciul este plin de substanțe nutritive de care solul și plantele au nevoie. Nici dezavantajele nu sunt chiar de neglijat, și aici avem faptul că există riscul de a contamina culturile, trebuie să împrospătezi periodic mulciul – ceea ce înseamnă mult timp și efort din partea ta și, de asemenea, dacă nu stăpânești bine metoda, poți polua apele și răspândi dăunătorii.

Mulcirea anorganică

Mult mai simplă este, din punctul nostru de vedere, mulcirea anorganică, care presupune utilizarea foliei. Rezistență ridicată, ușor de întreținut și toate celelalte avantaje despre care ți-am amintit în rândurile anterioare.

Contează sau nu culoarea foliei mulcire?

La o simplă vizită în magazinele de specialitate sau pe site-urile de pe internet, observi că avem de a face cu folie mulcire în mai multe culori. Nu poți să nu te întrebi dacă există vreo diferență între ele și care se potrivește cel mai bine în cazul tău!

Negru, pentru atragerea căldurii

Cea mai cunoscută și utilizată este folia de culoare neagră, perfectă pentru a atrage căldura, dar în același timp nu permite nici radiațiilor solare să ”atace”. Combaterea buruienilor, coșmarul oricărui cultivator de legume, este mult mai ușoară cu ajutorul ei. În același timp, ai grijă deoarece poate contribui la supraîncălzirea solului și plantelor.

Folia transparentă

Este cea care oferă un efect de seră, ceea ce te poate ajuta să obții culturile dorite mult mai repede. În schimb, tocmai pentru că este o folie prin care poate trece ușor lumina, eliminarea buruienilor nu se numără printre punctele sale forte.

Cere sfatul experților în domeniu

Dacă până acum nu ai mai încercat această variantă pentru grădina ta de legume, nu ezita să ceri și sfatul celor care au folosit-o cu succes. De asemenea, nimic nu te împiedică să apelezi la experții în domeniu, de la magazin sau de pe site, care nu vor ezita să îți ofere cele mai bune sfaturi, în funcție de caracteristicile grădinii tale de legume.
Viața la curte are avantajele ei, iar printre acestea se află și cel că îți poți amenaja propria grădină de legume, pentru consumul familiei sau, de ce nu, pentru a dezvolta o afacere în acest sens.

Dar, indiferent care sunt motivele care te-au determinat să alegi acest drum, este important să faci tot ce îți stă în puteri pentru a te asigura că ai parte de culturi sănătoase, ferite de boli, dăunători și buruieni.

Și, una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua în acest sens este apelarea la o folie mulcire!