Der Spiegel notează că BioNTech este a doua companie pe care cuplul a înființat-o, dar ei se consideră mai întâi de orice cercetători științifici. Iar antreprenoriatul doar un mijloc de finalizare, pentru că „știința nu ajunge întotdeauna pe patul de spital”, așa cum spune Türeci și pentru că cercetarea nu produce întotdeauna tratamente concrete.
De aceea, viteza record cu care compania lor a dezvoltat vaccinul anti COVID-19 este mai presus de orice un mesaj: „Priviți cât de repede ne putem mișca dacă ne unim cu toții forțele”.
Întrebați încă de la început dacă au crezut că vaccinul lor va obținue o eficacitate atât de mare, de 95%, în studiul clinic, Șahin a răspuns: „Am fost încrezători că reacția imunologică va fi aproape perfectă. Am început cu 20 de candidați la vaccin, pe care i-am testat până când au rămas doar cei mai buni.
Ne-a ajutat faptul că avem peste două decenii de experiență în ingineria imunitară, declanșând răspunsuri imune în organism. Dar nu știam dacă virusul este susceptibil la un vaccin”. Pentru că, spune aceasta, există și alți viruși din această familia coronavirus împotriva cărora nu a fost posibil să se dezvolte un vaccin.
Jurnaliștii germani au vrut să afle dacă cei doi experți nu sunt îngrijorați de mutația mult mai contagioasă a virusului din Anglia.
„Nu, când vine vorba de eficaciența vaccinului. Chiar dacă există mai multe mutații, structura reală a antigenului virusului este modificată cu mai puțin de 1%. Efectuăm teste pentru a determina dacă vaccinul nostru poate neutraliza și aceste variații și vom afla în curând mai mult”. Dar, menționează Șahin, mai alarmant este că mutația a apărut aparent la un pacient cu un sistem imunitar suprimat.
„Virusul a avut libertate completă și luni de zile pentru optimizare. Asta ar putea însemna că vor exista întotdeauna biotopuri în cadrul cărora virusul se poate îmbunătăți”.
BioNTech: Un efect și mai mare ar putea fi obținut cu o a treia doză
Der Spiegel amintește că, așa cum arată studiile, vaccinul poate preveni dezvoltarea COVID-19. Dar se va ști și dacă previne transmiterea virusului?
Potrivit lui Türeci, „date relevante vor apărea până la sfârșitul lunii ianuarie, dar ceea ce putem investiga destul de bine este prevenirea infecțiilor asimptomatice”.
În ceea ce privește imunitatea, Tureci a explicat:
„Ne așteptăm ca imunitatea după vaccin să dureze cel puțin atât timp cât imunitatea naturală declanșată de o infecție. Și știm că putem să creștem răspunsul imun al organismului cu a doua doză.
Asta înseamnă că un efect și mai mare ar putea fi obținut cu o a treia doză, poate un an mai târziu. În cele din urmă, toate acestea sunt știință. Datele ne vor arăta ce trebuie făcut”.
Referitor la faptul că doar SUA a comandat vaccinul, BioNTech, iar Bruxelles-ul nu a acceptat oferta companiei, Șahin a declarat că „procesul din Europa este mult mai complex, poate și pentru că UE nu este autorizată direct, iar statele membre au și ele un cuvânt de spus”.
Dar, consideră el, acest lucru poate duce la pierderea timpului cu negocieri, când este nevoie de un mesaj puternic.
Șahin a mai precizat că producerea de vaccinuri pe bază de ARNm nu este un lucru simplu.
„Nu puteți schimba viteza și începeți să produceți vaccin în loc de aspirină. Procesul necesită ani de experiență și configurația structurală și tehnologică adecvată. Noi am dezvoltat aceste competențe pe o perioadă de 10 ani. Și ne-am extins capacitățile de producție concomitent cu dezvoltarea clinică a vaccinului, astfel încât să putem produce mai mult de un miliard de doze”.