Într-un interviu pentru Vice Motherboard, co-fondatorii MetaMask, Aaron Davis și Dan Finlay, au comparat investiția în criptomonede cu o loterie. Ei au avertizat că ar fi bine ca fanii crypto să nu-și direcționeze toate economiile către noua clasă de active.

Ca și cum ai juca la loterie

„A-ți băga banii în criptomonede e ca și cum ai juca la loterie. Ce avem acum nu poate fi viitorul finanțelor. Mulți oameni susțin acest lucru și cred că este un comportament extrem de periculos”, a declarat Aaron Davis.

El a recunoscut că, atunci când a început să dezvolte sistemul MetaMask, nu putea prezice că Ethereum va deveni „atât de financiar” și că nu a fost surprins de unele comparații care se fac acum între creditorul american de criptomonede Celsius Network și schema Ponzi, potrivit site-ului Finbold.

Nu putem împiedica oamenii să facă scheme de tip Ponzi pe blockchain

Zilele trecute, Celsius Network a anunţat că a depus cererea de faliment, devenind cea mai recentă victimă din sectorul criptomonedelor care se prăbuşeşte în urma prăbuşirii dramatice a preţurilor.

Finlay a subliniat că există multe probleme, inclusiv protagoniști răi, care au dus la eșecuri și prăbușiri în ecosistemul crypto. El admite că MetaMask nu poate face mare lucru pentru a preveni ca unii indivizi să profite de aceste puncte moarte:

„Nu putem împiedica oamenii să facă scheme de tip Ponzi pe blockchain. Prin definiție, este imposibil pentru noi să înfășurăm totul într-un arc unificat și să impune o direcție”, a declarat el.

Fostul manager de investiții de la Celsius Network a dat în judecată creditorul cripto, acuzându-l că a folosit depozitele clienților pentru a manipula prețul propriului token criptografic, determinând înghețarea activelor clienților.

Cum au fost folosite depozitele clienților?

Într-un dosar depus la Tribunalul de faliment pentru districtul sudic din New York, Celsius şi-a estimat activele şi pasivele între 1 şi 10 miliarde de dolari, cu peste 100.000 de creditori. Compania dispune de 167 de milioane de dolari în numerar.

În plângere se spune că Celsius a desfășurat o schemă Ponzi pentru a beneficia de pe urma „gestionării greșite a depozitelor clienților”.

Un alt creditor de criptomonede din SUA, Voyager Digital Ltd a intrat în faliment luna aceasta, după ce a suspendat retragerile şi depozitele. Vauld din Singapore, un creditor mai mic, a îngheţat, de asemenea, retragerile în această lună.